Kultúra 2017. 10. 25.

Iglón versenyzett a komáromi Concordia

Múlt hétvégén, azaz október 20-21-én az Iglón (Spišská Nová Ves) tartott országos kórusversenyen  – Viva il canto 2017 – vett részt a komáromi Concordia Vegyeskar. A kétévente megrendezésre kerülő országos, többfordulós kórusversenyt a Nemzeti Művelődési Központ (Národné osvetové centrum) szervezi. A versenyre egész Szlovákia területéről nevezhetnek a kórusok és a kerületi válogató fordulók után juthatnak tovább az országos döntőbe. A magyar kórusokat az iglói döntőben a galántai Kodály Zoltán Daloskör és a komáromi Concordia Vegyeskar képviselte.
A döntőt mindig más városban szervezik meg, idén Iglóra esett a választás. (a két évvel ezelőtti döntőben, Kassán, a nagy kórusok kategóriájában csak két kórus kapott aranysávos minősítést: a galántai Kodály Zoltán Daloskör és a komáromi Concordia.) Az iglói döntőben idén 11 kórus versenyzett: 4 vegyeskar, 3 kamarakórus, 3 női kar, 1 vokál együttes, Nagyócsa (Očová), Szenice, Szenc, Besztercebánya, Privigye, Lőcse, Vágbeszterce, Érsekújvár, Galánta, Komárom és Igló városából – minden egy kategóriába sorolva.

Pénteken az ünnepélyes megnyitó után egy csodálatos hangversenyen Veronika Trisko (A) és Johanna Groeber (A) kétzongorás előadásában 1-1 Ravel és Liszt művet adtak elő, majd e két zongorista, valamint a Cassovia Percussion Ensemble és a kassai Collegium Technikum közös előadásában Carl Orff: Carmina Burana című műve hangzott el. A verseny szombaton zajlott a helyi evangélikus templomban és az esti gálakoncert után sor került az eredményhirdetésre. Idén nyolc kórus kapott ezüstsávos és három – a privigyei Úsmev Női Kamarakórus, a lőcsei Chorus Minor Kamarakórus és a vágbesztercei AcaPeople Énekegyüttes  – aranysávos minősítést.

A Concordia Vegyeskar és a Kodály Zoltán Daloskör ezüstsávos minősítést ért el.  A Concordia Vegyeskart a magyarság és a nemzeti kultúra megőrzése motiválta, ehhez méltó programmal indultak a versenyen. Küldetésüknek tekintik, hogy megmutassák, Szlovákiában is vannak jó magyar kórusok, akikre méltón büszke lehet az egész Felvidék, de maga a szlovák állam is. „Nem szomorkodunk az ezüstös minősítés miatt. Mi megtettük, ami tőlünk tellett és karnagyunk, Stubendek István dícsérete ezt alá is támasztotta. Teljes szívvel-lélekkel készülünk további koncertjeinkre és újabb hanghordozónk felvételére, melyet novemberben fogunk elkészíteni. Továbbra is várjuk az énekelni vágyó és szerető fiatalokat, férfiakat és nőket, hogy csatlakozzanak hozzánk, s így még erősebb hanggal hirdessük a zene szépségét, a lélek gazdagságát, nemzeti öntudatunk és hovatartozásunk erejét.”  – mondja Bajnok Éva.