Kultúra 2018. 10. 31.

A CONCORDIA Vegyeskar a Vatikánban énekelt

Számos hazai és külföldi megmérettetésen bebizonyította már a komáromi csapat, hogy mindaz, amit művelnek, szívvel és lélekkel űzik – és ezt az októberi olaszországi útjuk során sem tették másként.

Az őszi hónap első napjaiban az örök város, Róma és környéke látta vendégül az énekkart.„Szálláshelyünket az impozáns Rocca di Papában foglalhattuk el. Gyönyörű kilátás a kivilágított Rómára fogadott minket a szálloda teraszáról. Kár, hogy épp a mi szobánk ablakában egy hatalmas fenyő torlaszolta el a közvetlen kilátást.” – meséli nevetve Bajnok Éva, aki 8 éve tagja a kórusnak.

A kórusnak volt szerencséje Subiaco városában a bencések székhelyét is meglátogatni – tudni kell, hogy a bencések mindenütt a világon a lehető legmagasabb helyre építették kolostoraikat, hogy ezzel is közelebb legyenek a Teremtőhöz. „A Sacri Speco kolostorig vezető út közel sem volt veszélytelen. A rendkívül keskeny és meredek utat a buszban imádkozva-énekelve töltöttük, az utolsó pár száz méternyi lépcsőfokot pedig zuhogó esőben gyalog tettük meg. Igazság szerint túl korán is érkeztünk fel, ezért a nyitásig latin és magyar nyelvű szent énekekkel ‘szólampróbát’ végezve várakoztunk – hátha hamarabb bejutunk a látványosságba.” – meséli tovább élményeit Éva. „A kolostor több sziklakápolnájának egyikében, a Mária-kápolnában a kórus férfi tagjai elénekelték a Boldogasszony Anyánk imát is, amelynek hatását az utánozhatatlan barlangi visszhang csak fokozta.”

Szombat este Colleferro városának Teatro Vittorio Veneto színházában léptek színpadra, ahol a La Corale Polofonica „Giovanni Battista Martini” di Colleferro nevezetű helyi kórussal közösen valósították meg hangversenyüket. A helyi kórus Rossini darabokat énekelt, majd a Concordia Stubendek István karnagy vezetésével és Ternóczky István orgonaművész zongorakíséretével adta elő műsorát. Végül a két kórus közösen énekelte el Händel – Halleluja c. művét, melyet a helyi közönség fergeteges tapssal és éljenzéssel köszönt meg.

Az olasz hétvége vasárnapján aztán sor került a kirándulás csúcspontjára. A déli pápai áldás után negyed egykor a Szent Péter Bazilikában Szent Péter sírja mellett és Giovanni Pierluigi da Palestrina, híres olasz zeneszerző sírja felett a bal oldali kereszthajó főoltárán szolgáltatott szentmise keretén belül a kórus tagjai elénekelték Beliczay Gyula F-dúr miséjének Sanctusát, valamint Halmos László, Claudio Monteverdi, Cézar Franc és Liszt Ferenc egy-egy kórusremekét. „Felemelő dolog volt hívő lélekként átélni, hogy a miséhez szolgáltatott dallamokat ezúttal mi hozhattuk el a katolikus egyház központjába.” – áradoznak a kórus tagjai. Az események szlovákiai vonatkozása viszont ezzel még nem ért véget. A 13 órakor kezdődő, Szent Péter katedrája oltáron bemutatott görögkatolikus szentmise során a magas szlovákiai egyházi elöljáró részvételével, a mintegy 1300 szlovákiai zarándokot Ferenc pápa személyesen is üdvözölte.

Az énekkar a körút során járt Padovában, Tivoliban, Bolognaban, a vatikáni Pápai-kertben, és Róma fő látványosságainál. Mindez a kulturális misszió nem sikerülhetett volna ilyen jól az énekkar lelkes tagjai nélkül, akik hiába nem hivatásos énekesek, mégis olyan magas művészi szinten teljesítenek és viszik hírét a világba a szlovákiai karéneklésnek, ezen belül a magyar kóruskultúrának, ami túlzás nélkül a magyar művészet vérbeli nagyköveteivé teszi őket. „Minden gyönyörűséget, isteni kegyelmet, az emberi alkotás nagyszerűségét magunkba szívhattunk. Most, hogy itthon vagyunk, tiszta szemmel tudunk visszanézni ‘zarándokutunkra’, amikor is a Művészetek özönében lubickolhattunk, s mi több mi is – mint oly sokszor – tevőleg is részesei voltunk születésének. (…) A tökéletes harmónia a művészetek összhatásában született meg minden alkalommal, amikor énekkarunk a festészet, szobrászat remekművei mellé szerényen odaillesztette a muzsikáját. (…)” – ezekkel a szavakkal méltatta Stubendek István karnagy a hazatérő csapatot.