Város 2022. 11. 24.

Adventi programok Észak-Komáromban

Kezdődik az ünnepi készülődés a városban, hiszen november 27-e már advent első vasárnapja – írja a Delta. A már megszokott programokra és eseményekre lehet számítani idén is – a korábbinál valamivel gazdagabb kínálattal. Civilek és a város is szervez programokat, elsősorban a családokra és gyerekekre fókuszálva. Minden adventi vasárnap délutánján – nagyjából 16 órától 17.30-ig – forró italt kapnak a Klapka térre kilátogatók. Idén is lesz élő adventi naptár.

Karácsonyfa, koszorú, Kristóf Réka – első adventi vasárnap

A város karácsonyfáját már kedd délelőtt felállították a Klapka-téren. Idén is lakossági felajánlások közül választották ki a legformásabb darabot. A megszokott díszek kerülnek rá, ahogy a belváros is karácsonyi díszkivilágítást kap. Nem marad el az adventi koszorú feldíszítése sem a Villa Camarum Polgári Társulás civiljeinek szervezésében.

November 27-én, az első adventi vasárnapon 16:30-ra várják a családokat a Klapka térre: fellép a Cantus Iuventus kórus, majd az egyházak (katolikus, református, evangélikus és baptista) képviselői megáldják a koszorút, végül Kristóf Réka énekel. Az adventi koszorú első gyertyáját nem sokkal 17 óra után gyújtják meg.

A város idén is ingyenjegyeket biztosít a kilátogató családoknak, melyek forró italra válthatók be egyes belvárosi kávézókban és vendéglátóhelyeken – ez mind a négy adventi vasárnap délutánján így lesz, a város a helyi vállalkozókat is támogatja ilyen módon. Hozzátette, egy további kisebb meglepetésre is számíthatnak a komáromiak.

Családi koncert és acapella – második adventi vasárnap

Advent második vasárnapján, december 4-én is folytatódnak az ünnepi programok. 16 órától a Villa Camarum meghívására Farkasházi Réka és a Tintanyúl lép fel az Egressy Béni Városi Művelődési Központban, majd a Klapka téren a For You acapella koncertjével folytatódik az ünnepi műsorfolyam. A második gyertyát negyed hatkor gyújtják meg az adventi koszorún. Emellett kürtőskalácsot is árulnak majd a főtéren.

Mézeskalács, játékok, Kuttyomfitty – harmadik adventi vasárnap

A harmadik vasárnapon, december 11-én a város szervez mézeskalácssütést a Klapka térre, 15 óra és 18 óra között. Karácsonyi finomságok, sült gesztenye és különböző játékok is lesznek a városi szabadidőközpont bevonásával – Grassl Ferdinánd pedig zenél. 16 órától a Kuttyomfitty Társulat a Betlehem csillaga című előadásával kedveskedik a gyerekeknek az Egressy Béni Városi Művelődési Központban. Az ünnepi gyertyagyújtás 17.15-kor lesz.

Gyerekfoglalkozások, fényfestés – negyedik adventi vasárnap

Advent utolsó vasárnapján, december 18-án már 14 órától várják a gyerekeket a Tiszti pavilon dísztermébe. Lesz kézművesház, mézeskalácsok gyúrása, díszítése és sütése. 16.30-tól Süll Kinga kórusának ünnepi koncertjére kerül sor a Klapka téren, majd Koczkás Eszter koncertje következik. Végül, nem sokkal délután 5 óra után, meggyújtják az utolsó gyertyát is az adventi koszorún, egyúttal fénnyel festik meg a városházát.

A Klapka téren alkalmanként egyedi karácsonyi ajándékokat lehet majd vásárolni, elérhetőek lesznek a térség kézműves-termékei is. Egyelőre még szervezés alatt van, de valószínűleg a városi korcsolyapályán Mikulás-party lesz – amennyiben a terveknek megfelelően sikerül azt megnyitni de-cember 3-án.

Élő adventi naptár

Idén is lesz Élő adventi naptár Komáromban, immár harmadszor. Ennek lényege, hogy az adventi időszakban, december elsejétől szentestéig minden nap más-más komáromi ház, lakás ablakát – vagy éppen kirakatot – díszítenek fel és világítanak ki az ünnepi játékba bekapcsolódó komáromiak. A dekorációban meg kell jelennie az aktuális dátumot jelentő számnak is – még bárki jelentkezhet az „Élő adventi naptár, Észak-Komárom” elnevezésű facebook-oldalon keresztül, ahol további részleteket is megtudhat.

Cikk forrása: DELTA, Képek forrása: ÚjSzó és SziaKomárom