Város 2017. 09. 14.

Ingyenes tömegközlekedés és bringás felvonulás

Komárom is bekapcsolódik a mobilitás hetébe. Szeptember 22-én, pénteken ingyenes lesz az utazás a városi buszokon. Az önkormányzat fokozatosan tervezi a tömegközlekedéssel kapcsolatos fejlesztéseket. A kerékpárosok is felvonulnak.

Az Európai Mobilitási Hét a fenntartható városi közlekedéssel kapcsolatos kampány. Minden évben szeptember 16. és 22. között rendezik Európa-szerte, célja, hogy az önkormányzatokat a környezetbarát közlekedési formák fejlesztésére biztassa, az embereket pedig arra, hogy az autók helyett válasszanak inkább más közlekedési formát. Pénteken, szeptember 22-én egész nap ingyen utazhatunk a komáromi városi buszokon is.

A városvezetés szeretné fejleszteni a tömegközlekedést, javítani a körülményeket. „Jelenleg már zajlik a központi buszpályaudvar épületének szigetelése és külső burkolatának cseréje, de egy másik pályázat keretén belül a belső teret és magát a pályaudvart szeretnénk felújítani. A beadvány tartalmazza digitális okospanelek felállítását a megállókban, elektromos buszjáratot a város északi és déli része közt, továbbá mobil applikációt is, amivel zsebünkben lehet az össze szükséges pontos információ a közlekedésről. Emellett a buszmegállók felújítása is tervben van, amit reklámügynökségek bevonásával szeretnénk megoldani. Egy behatárolt hirdetési felületért cserébe a cégek vállalják a költségeket, így nem a városi kasszát terheli a kiadás” -mondta el Keszegh Béla alpolgármester.

A következő hónapokban alakul ki a tömegközlekedés formája a következő 10 évre. „Egy online kérdőívben mértük fel a lakosok véleményét és javaslataikat a buszközlekedéssel kapcsolatosan, de egy átfogó kiértékelés és egy szakmai tanulmány is készül, ami segít a döntéshozatalban. Ez alapján valósulhat meg az év végéig az új közbeszerzés a városi buszokkal kapcsolatosan” – tette hozzá Keszegh Béla.

A kampány része lesz még több más program és rendezvény. A kerékpárosok, buszon utazók apróbb meglepetésekre is számíthatnak. Bujna Zoltán képviselő szervezésében egy kerékpáros felvonulásra is sor kerül, ami a Klapka térről indul pénteken délután öt órakor.
„A komáromi régióban jelentősek voltak a kerékpáros fejlesztések az elmúlt években és ezt folytatni szeretnénk. Több tervdokumentáció elkészült, ami lehetőséget ad az újabb pályázati beadványok elkészítésére. Tavaly több mint 20 helyen kerékpártartók épültek, igazodva az igényekhez. Az útfelújítás során már megjelennek a biciklis folyosók jelzései, hogy a biztonságos közlekedést is támogassuk. Remélem, Komáromban is egyre többen választják majd a jövőben ezt az egészséges közlekedési formát” – tette hozzá Stubendek László polgármester.

A 2002-ben történt bevezetése óta az Európai Mobilitási Hét hatása egyre növekszik, mind Európában, mind világszerte. Tavaly több mint 2000 városa regisztrált hivatalosan a kampányba.

Komáromi Városi Hivatal