Mix 2018. 09. 18.

Ingyenes busz és vonat, kerékpáros felvonulás az Európai Mobilitási Héten

Szeptember 16. és 22. között tartják Európa-szerte a Mobilitás hetét, melynek célja a környezetbarát közlekedés népszerűsítése. Számos esemény és kedvezmény várja a lakosokat Komáromban is. A városban több fejlesztés is folyamatban van, ami ezt a célt szolgálja.

Az Európai Mobilitási Hét a fenntartható városi közlekedéssel kapcsolatos kampány. Minden évben szeptember 16. és 22. között rendezik Európa-szerte, célja, hogy az önkormányzatokat a környezetbarát közlekedési formák fejlesztésére biztassa, az embereket pedig arra, hogy az autók helyett válasszanak inkább más közlekedési formát.

Szombaton, szeptember 22-én egész nap ingyen utazhatunk a komáromi városi buszokon is, de a megyei önkormányzat támogatásának köszönhetően a városon kívül is jelentős kedvezményeket kapnak a teljes jegyárral utazók, a tanulóknak érvényes árakon válthatnak jegyet az egész héten. A RegioJet is bekapcsolódik a kezdeményezésbe, szombaton ingyen utazhat mindenki a Komárom-Pozsony útvonalon.

Szeptember 18-án, kedden este hat órától kerékpáros felvonulás indul a Klapka térről. A kerékpáros megmozdulások immáron jó pár éves történelemre tekintenek vissza városunkban, melyek közül a Csárda túra és a Piko-bike Maraton emelkedik ki talán a leginkább. Az elmúlt évben pedig egy újabb bringás rendezvény lépett az előbb említett kettő mellé: akkor az Európai Mobilitás Hetéhez csatlakozva rendezett kerékpáros felvonulást Bujna Zoltán képviselő, mely a tavalyi siker után idén ismét megrendezésre kerül. Az elmúlt években javaslatára több mint 20 helyen új kerékpártartók kerültek kihelyezésre, újabb projektek készültek el, amelyekkel pályázni tud a város a további kerékpárút bővítésre.

A városban több fejlesztés és pályázat is kötődik a tömegközlekedéshez is, tette hozzá Keszegh Béla alpolgármester. A központi buszpályaudvar külső része tavaly volt felújítva pályázati forrásból, 93 ezer eurós összköltséggel nemcsak szebb, de gazdaságosabban működő is lett az épület. Idén sikeresen pályázott Észak- és Dél-Komárom, aminek köszönhetően modern és környezetbarát buszjárat indul, és a pályaudvar fejlesztése is folytatódik. A pályázat teljes összege 999 780 euró, amelyből 85 százalék uniós támogatás (ERDF), 10 százalék állami társfinanszírozás és 5 százalék városi önrész. A nyertes pályázatnak köszönhetően egy elektromos autóbusz fog üzemelni a két komáromi buszpályaudvar közt, amelyeket belül is felújítanak és akadálymentessé tesznek. A köztes állomásokat rendbe rakják és GPS alapú okos panelek segítik a tájékozódást, amihez mobil applikáció is társul. A külső terület is megújul, a járdaszigetek feletti részt cserélik, új padok és kukák biztosítják a buszra várakozók kényelmét. Az északi pályaudvarra szánt keret a projektben 214 570 euró.