Régió 2017. 03. 06.

Integrált, lassú, zöld és egészségközpontú turizmus stratégiák

2,3 millió euró, hogy a Duna régió még vonzóbb úticél lehessen a turisták
számára.

Ehhez kulcsfontosságú az együttműködés. A Duna Transznacionális Program négy fő irányvonalának egyike a környezetvédelem és a kultúra megőrzése a Duna régióban. A partnerek fenntartható fejlődési és növekedési stratégiákat dolgoznak ki, melyekkel a természeti és kulturális értékek sokszínűségének megőrzését segítik elő a Duna régió területén.

Az INSiGHTS (Intergrált, lassú, zöld és egészségközpontú turizmus stratégiák) projektben tizennégy partner vesz részt kilenc országból, melyek a következők: Ausztria, Bulgária, Horvátország, Németország, Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia. A Pons Danubii EGTC a projekt vezető partnere.

A két és fél éves projekt (2017. január 1– 2019. június 30) a Duna Transznacionális program keretén belül valósul meg az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) és a Határon Átnyúló Együttműködési Program (IPA) társfinanszírozásával. A Duna Transznacionális Program fő célja olyan összehangolt irányelvek és intézkedések kidolgozása melyek segítségével megvalósulhat az Európa 2020 Stratégia
három fő dimenziója- az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés.

Az INSiGHTS projekt zártkörű projektindító találkozójára és a hivatalos nyitókonferenciájára a Pons Danubii EGTC szervezésében került sor 2017. Február 27-28 Tatán, Magyarországon. A hétfői zártkörű projektindító találkozón az Új Kajakház Ökoturisztikai Központban a partnerek vettek részt, a keddi hivatalos nyitókonferenciára a ferencmajori Pikant Pajtába több mint száz résztvevő érkezett.

Michl József Tata polgármestere (egyben a Pons Danubii EGTC elnöke) köszöntötte a jelenlévőket, majd a fenntartható turisztikai fejlesztés fontosságáról beszélt Tata és Komárom-Esztergom megyében. Dr. Völner Pál az Igazságügyi Minisztérium államtitkára (Magyarország) turisztikai fejlesztési lehetőségekről tartott összefoglalót. Bencsik János országgyűlési képviselő (Magyarország) pedig Tatai medencén belüli fenntartható turisztikai fejlesztésről, és ezen belül a közeljövőben megvalósuló
projektekről tartott előadást. Peter Klučka, Szlovákia kerékpáros biztosa stílusosan kerékpárral érkezett a konferenciára. Azt nyilatkozta, hogy az elképzelés és irány jó. A kerékpáros turizmus népszerűsítését kiemelten fontosnak tartja. Bízik benne, hogy Európát összekapcsolhatjuk, akár kerékpáros turizmus keretében. Ebben
segíthet ez a projekt is. Csomor Gusztáv, a Duna Transznacionális Program képviselője gratulált a vezető partnernek és a partnerségnek a projekt sikeres kezdetéhez, kiemelte a DTP fő céljait és struktúráját. Bara Zoltán, a Pons Danubii igazgatója felvázolta az INSiGHTS projektet és fő jellemzőit. A zöld turizmus aktuális
trendjeit Prof. Ulrike Pröbstl-Haider (Természeti erőforrások és Élettudományok Egyeteme, Bécs) mutatta be. Az egyetem a projekt tudásátadó partnere.
Az INSiGHTS projektben olyan turizmus stratégiák kidolgozására kerül sor, melyek a régiókat a turisták számára vonzóbbá teszik, egyben megóvják a természeti és kulturális erőforrásokat. Az INSiGHTS projektben résztvevő régiók mind kimagasló természeti és kulturális adottságokkal rendelkeznek. Ezen felül nagyszerű lehetőség rejlik számukra a lassú, zöld és egészségközpontú turizmusban, mely egy gyorsan fejlődő rekreációs trend.
A projektben résztvevő partnerek szorosan együttműködve a helyi stakeholderekkel friss és releváns információkat gyűjtenek a turizmus jelenlegi helyzetéről, majd ezeket felhasználják a turizmus lassú, zöld és egészségközpontú fejlesztéséhez.

Nyolc integrált fenntartható turizmus stratégiát készítenek el,melyek az egész Duna régió területén alkalmazhatóak lesznek. A projekt várható eredményei: intelligens kártyarendszer; turisztikai csomagok; útvonaltervező okostelefon-alkalmazás; öko-neveléssel kapcsolatos új turisztikai szolgáltatások, melyek környezetbarát és egészséges életmódra ösztönöznek; lassú turisztikai hálózat rekreációs programok kínálatával; ökoturisztikai modell a városi területekre.

Bővebb informácó a projekt weboldalán: www.interreg-danube.eu/insights
Facebook: fb.me/InsightsDanube
Twitter: twitter.com/INSiGHTS_Danube
PROJEKT PARTNEREK:
Vezető partner:
Pons Danubii European Grouping of Territorial Cooperation (Slovakia)
ERFA társfinanszírozott partnerek:
University of Natural Resources and Life
Sciences, Vienna (Austria)
Institute for Tourism (Croatia)
CEEweb for Biodiversity (Hungary)
Development Centre of the Heart of Slovenia (Slovenia)
Harghita County Council (Romania)
Zala County Government (Hungary)
Local Action Group “Central Istria” (Croatia)
Regional Development Agency with Business Support Centre for
Small and Medium-sized Enterprises (Bulgaria)
Donautal-Aktiv e.V. (Germany)
IPA társfinanszírozott partnerek:
Regional Economic Development Agency for Šumadija and
Pomoravlje (Serbia)
Társult stratégia partnerek:
Plovdiv District Administration (Bulgaria)
Istrian Region – Administrative Department for Tourism (Croatia)
Komárom-Esztergom County (Hungary)

Emőke Tóth, Kommunikációs menedzser

Szólj hozzá!