Régió 2021. 06. 29.

A Pons Danubii turizmus fejlesztése a DANUrB+ projektben

A Pons Danubii ETT 2020-ban csatlakozott a DANUrB+ projekthez (DTP3-433-2.2, Duna Transznacionális Program), amelynek célja egy átfogó térbeli-kulturális hálózat, az „Európai Kulturális Sétány” létrehozása, amely összeköti a Duna menti közösségeket, és egy márkanév alatt egy turisztikai célpontként egyesíti. Tematikus útvonalakat és fejlesztéseket kínál a látogatók számának növelésére, meghosszabbítva és kulturális tartalommal töltve meg a régióban töltött idejüket.

A COVID-19 által kialakult járványhelyzet és az utazási korlátozások 2021. júniusáig akadályozták a partnerség személyes találkozóját, amelyre az online workshopokat követően végül június 15-17 között került sor a szerbiai Zomborban, ahol 6 ország képviseletében 90 fő vett részt. A partnertalálkozók célja egymás jó gyakorlatainak megismerése.

Ennek jegyében került sor a zombori városnézésre, Stapar településen megtekintették a helyi örökség részét képező szőnyegkészítést, Šokac településen helyi ételeket kóstolhattak és betekintést nyertek az ökoturisztikai fejlesztésekbe.

A kulturális séta fénypontjaként meglátogatták Bezdan egyik legnagyobb nevezetességét, a Novitet-Dunav nevet viselő szövőműhelyt. Itt készül a selyemdamaszt, amelyet napjainkban is a 200 éves szövőszéken gyártanak.

A sajtónyilvános kerekasztal beszélgetésen a partnerek beszámoltak a jó gyakorlatokról, a Duna menti régiók szellemi örökségéről. A szakmai workshopok a DANUrB Atlasz előkészületeiről, a helyi érdekeltekkel való együttműködésről, a Pocket Guide túraútvonalak kibővítéséről, regionális akciótervek előkészítéséről és a Duna menti kulturális örökségről készülő dokumentumfilmről szóltak.

Amíg a partnerség Zomborban találkozott, a Pons Danubii ETT 2021. június 18-án Észak-Komáromban megtartotta 2. találkozóját a turisztikai szakemberekkel, TDM szervezetekkel, Tourinform irodák képviseletével és a nyugat-magyarországi térségben működő Európai Területi Társulásokkal. A DANUrB+ keretén belüli fő célkitűzés olyan regionális, kulturális és természeti örökségen alapuló pályázatok kidolgozása, amelyek a Duna régiót teszik láthatóvá a helyi és a térségbe érkező vendégek számára.

A Pons Danubii régió, valamint a Pozsonytól Esztergomig húzódó térség legnagyobb hiányossága, hogy számos turisztikai fejlesztés zajlott, pályázatok valósultak meg, amelyek egymástól független marketing tevékenységgel és népszerűséggel működnek. Ahhoz, hogy a térség és a Duna menti régió attraktív legyen, szükséges a közös marketing, valamint egy közös platform, amelyen a turisztikai szolgáltatások, az épített és természeti örökség, turisztikai programcsomagok is helyet kapnak, azzal a céllal, hogy láthatóbbá tegyék a régiót. A találkozó résztvevői közös nevezőre jutottak abban, hogy szükséges a közös arculat kialakítása, egy naprakész, felhasználóbarát felület kialakítása.

A világjárvány felerősítette a regionális turizmus jelentőségét, egyre többen keresik a színvonalas szolgáltatásokat és programokat és annak széles kínálatát akár a régióban is.  A belföldi turizmus fellendülése magával hozza a vidéki turizmus fellendülését, amely különleges kikapcsolódást nyújt a turistáknak. Ezen egyedi pihenést biztosítják a különböző, természetben végezhető rekreációs tevékenységek, a családi összejövetelek, új emberekkel és azok szokásaival való megismerkedés és az autentikus csemegék élvezete is.

Felismerve az idegenforgalmi trendek változását itt az ideje annak, hogy egy platformon egyesítsük mindazon szolgáltatásokat és programokat, amelyek ezt az élményt a helyi és a külföldről érkező vendégeknek is biztosítják.