Kultúra 2016. 05. 31.

Intézményvezetők jubileumi szakmai találkozója

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének régóta szívügye nemcsak a gyerekeknek kínált különféle versenyek, programok szervezése, hanem a pedagógusok egyik kiemelt csoportjának, az intézményvezetőknek nyújtott továbbképzési lehetőségek, szakmai tanácskozások megteremtése is.

A Komáromi és az Érsekújvári Területi Választmány szervezésében idén 10. alkalommal került sor az intézményvezetők szakmai találkozójára, amely egyben továbbképzés is volt számukra. A jubileumot egy ünnepi képeskönyvvel és a résztvevőknek készített ajándékkal tettük maradandó emlékké.

A tavalyi év végén megkérdeztük a vezető kollégákat, mit is szeretnének, mi lenne a leghatékonyabb továbbképzés számukra. Sokan vélekedtek úgy, hogy a klasszikus vezetői tréning iránt lenne leginkább igény. Az igazgatóknak nem ismeretlen ez a munkaforma, hiszen a korábbi években a képzéseinken megtapasztalhattak ugyan különféle trénig elemeket, de valódi vezetői tréninget eddig még nem szerveztünk részükre.

A foglalkozásokat Kézy Zsuzsanna és Kézy Ágnes – mindketten közoktatási szakértők, volt budapesti iskolavezetők – tartották, és a fókuszban a vezető személyisége és képességei álltak. A trénerek elmondták, hogy kiemelten fontosnak tartják a vezetővé váló pedagógus önreflexióját, folyamatos önfejlesztését, személyisége és képességei „karbantartását”, hiszen ezek nélkül nem lehet képes a folyton változó jogszabályi környezetben, a változó elvárások, s nem utolsó sorban a mindig változó gyerek és szülői közösségek irányítására, vezetésére, menedzselésére.

A jelenlévők 25 településről, az ország számos pontjáról érkeztek. A 36 résztvevő pedagógus aktívan bekapcsolódott a tréningbe, ez igazolta a képzés fontosságát és létjogosultságát.

A másfél napos tréningen voltak klasszikus tréninggyakorlatok, energetizáló és ráhangoló játékok, a vezetői eszköztárba sorolható módszerek is. A tréningzáró foglalkozás nagy gyakorlatában a szlovákiai magyar iskolák jobbításához, munkájuk minőségivé, eredményesebbé tételéhez fogalmaztak meg a vezető kollégák számos ötletet, feladatot.

Sok-sok személyes reflexiót, én-üzenetet, tanulságot, vállalást vittek magukkal a vezetők. Öröm volt látni, milyen sokat adott nekik ez a másfél napi rendhagyó munka. Jó volt megtapasztalni, hogy olyanok kerültek kapcsolatba egymással, akik eddig sose találkoztak, vagy azt, hogy ismét együtt dolgoztak azok, akik visszatérő látogatói a vezetői továbbképzéseknek.

A jó hangulatot maguk a résztvevők teremtették meg felszabadultságukkal, ötleteikkel és dinamizmusukkal.

A találkozót megkoronázó esti koncert szereplői – Vadkerti Imre, Zsapka Attila, Sipos Dávid – a szíveket is megérintették a magyarságtudatot és összetartozást erősítő dalaikkal.

Jövőre innen folytatjuk!

Fekete Irén, szervező

Patfürdő, 2016. május 24-25.

DSC02156-(Custom)-(Large) DSC01985-(Custom) DSC_0178-(Large) DSC_0174-(Large) DSC_0169-(Large) DSC_0167-(Large) DSC_0164-(Large)

Szólj hozzá!