Kultúra 2017. 03. 14.

Irány Kassa!

2017. március 7-én iskolánk, a Selye János Gimnázium adott otthont a Szép magyar beszéd verseny kerületi fordulójának. A versenyt Andruskó Imre, a gimnázium igazgatója nyitotta meg, majd Spátay Adriana, a verseny szervezője köszöntötte a zsűrit, a felkészítő pedagógusokat és természetesen a versenyzőket.

Rövid szervezési megbeszélés után a versenyzők elfoglalták a kijelölt tantermeket, sorszámot húztak, ezzel biztosítva a bírálóbizottság pártatlanságát. Az I. és a II. kategória járási helyezettjei – az I. kategóriában az alapiskolák negyedikes, a II. kategóriában a felső tagozatosok – mérkőztek meg egymással.

A járási fordulóból kategóriánként 9-9 diák került a kerületi fordulóba, mely a hagyományos feladatokból állt: a versenyzők először egy szabadon választott szöveget olvastak fel, majd következett a kötelező szöveg tolmácsolása. A verseny 3. fordulójában 5-5 téma közül kellett egyet választaniuk a diákoknak, azt kidolgozni, majd szabadon előadni a 3-3 tagú zsűri, ill. hallgatóság előtt. Minden versenyző nagyon felkészült volt, a szövegtolmácsolásban és alkotásban alig vétettek nagyobb hibákat. Bátran, magabiztos fellépéssel álltak ki, s mindannyian tudásuk legjavát próbálták meg nyújtani. De – mint minden versenynek –, sajnos, ennek is vannak nyertesei és csalódott versenyzői. Aki idén lecsúszott a dobogóról, ne csüggedjen, jövőre ismét lehetősége van, hogy bizonyítsa rátermettségét!

A helyezetteknek gratulálunk, sok sikert kívánunk a Szép magyar beszéd országos döntőjében, Kassán. A kerületi verseny eredményei:

I. kategória 1. hely: Sovinsky Ákos – Eötvös Utcai MTA, Komárom, felkészítője: Mgr. Vrečič Katalin 2. hely: Hevesi Dániel – Jókai Mór MTA, Komárom, felkészítője: Mgr. Viczencz Andrea 3. hely: Fölös A. Arianna – MTA, Vágfarkasd, felkészítője: Mgr. Deák Denisa

II. kategória 1. hely: Fekete Lujza, Selye János Gimnázium, Komárom, felkészítője: Spátay Adriana 2. hely: Andruska Emese, Juhász Gyula MTA, Léva, felkészítője: Mgr. Mikó Erzsébet 3. hely: Morvai B. Viktória, Ady Endre MTA, Párkány, felkészítője: PaedDr. Ugrik Angelika 4. hely: Szalay Mátyás, Munka Utca MTA, Komárom, felkészítője: Mgr. Szalay Cecília

A középiskolások és szaktanintézmények (III. és IV. kat.) versenyét is ezen a napon rendezte az Ipari Szakközépiskola Komáromban.

Iskolánkat két diákunk képviselte, és nagyszerű eredményt értek el: Bagócsi Lilla kerületi 1. helyezett lett – felkészítője: Spátay Adriana Csóka Dávid a 4. helyen végzett – felkészítője: PaedDr. Farkas Adrianna.

Az eredmények tükrében nagy az örömünk: a Selye János Gimnáziumot áprilisban a Szép magyar beszéd országos döntőjében Kassán három diákunk képviseli majd. Minden versenyzőnek, felkészítőnek gratulálunk, és további kitartó, eredményes munkát kívánunk!

-sjg-

Szólj hozzá!