Blog 2015. 07. 01.

Itt a nyári szünet: egyszerű tippek kisgyermekes anyukáknak

Elkezdődött a vakáció – és mi, szülők azon gondolkodunk, mit kezdjünk óvodás-iskolás gyermekeinkkel. Hová tegyük őket? A nyárba talán belefér egy hét családi kirándulás, esetleg egy-két tábor. De mi legyen a fennmaradó idővel? Hiszen a nagyit sem terhelhetjük a végtelenségig. A mindennapos strandolást egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, sőt, még az egy állatkerti kirándulás, mozi vagy vidámpark is luxuscikknek számít sok négytagú család számára.

Ha nyár végére nem akarunk megőrülni unatkozó csemetéinktől, pontos, szünidei napirendet kell kialakítanunk. (Na tessék. Még ezt is nekünk kell kitalálni.) Természetesen nincs szükség katonásan betartott időbeosztásra – ebből éppen elegünk van évközben. Annak azonban semmi értelme, hogy nagyobbacska gyermekünk délelőtt 11-ig nyomja az ágyat, azon gondolkodva, van-e értelme egyáltalán kikászálódni belőle. A következő tippekkel szolgálhatunk:

Programotletek-a-tavaszi-szunetre_d816d016654fca773e3602e84b59ebcd

Aranyszabályok a szünidei napirendhez: 

 1. Ne hagyjuk, hogy gyermekünk délig az ágyban heverésszen! Jelöljünk ki egy értelmes, késő reggeli időpontot: mondjuk 8, legkésőbb 9 órát!
 2. Akár nyári szünet van, akár nem, megengedhetetlen, hogy egy kisiskolás huzamosabb ideig éjféltájban aludjon el. Ne feledjük: nekik még naponta 9-10 óra alvásra van szükségük.
 3. Ne engedjük, hogy egész nap tévézzen, vagy a számítógép előtt ücsörögjön! Előre egyezzünk meg, hogy naponta mennyi ideje van összesen a tévénézésre és a számítógépre (kb. három óra)  – ha így teszünk, nem lesz ideges, mert tudja, mihez tartsa magát.
 4. Tartsuk be a reggeli, a vacsora és az ebéd idejét is, legalábbis nagyjából. A meleg étel nyáron is fontos! Ne hagyjuk, hogy a gyerek a szünetben fagylalton, lángoson és főtt kukoricán éljen.
 5. 3 év fölött minden gyermek segíthet a szüleinek a háztartás körül. A hasznosság érzése nem csak a felnőtteket teszi kiegyensúlyozottá! Nem kell nagy dolgokra gondolni: már a kisebbek is el tudják törülgetni az edényt, el tudják rakni a cipőket, a nagyobbak pedig bevethetik az ágyakat, kisöpörhetnek, felporszívózhatnak, megöntözhetnek. Napi egy óra házimunka még egyetlen gyereknek sem ártott meg.
 6. Talán nem ártana hetente egyszer-kétszer elővenni az olvasókönyvet, az angolt, esetleg tollbamondást íratni – kinek-kinek mi megy nehezebben. Az a fontos, hogy a kisiskolás azt érezze: ez most nem olyan szigorú, mint a suliban, de azért mégiscsak gyakorol.

6-600x400

Hu, ez így eddig nagyon uncsi! Pedig mi tisztában vagyunk vele, hogy a szünidő azért mégiscsak a nagy kalandok ideje. De mit is találhatnánk ki olcsón, egyszerűen?

 1. A falusi gyerek számára legnagyobb kaland a város, a városinak pedig a falu. Ha a nagyszülőkkel nem tudjuk megoldani ezt a változatosságot, akkor talán van olyan falusi/városi barátnőnk, rokonunk, akinek hasonló korú gyermekei vannak, és akivel meg tudnánk egyezni pár napos „cserében”. Három napig mi vigyáznánk az ő két lurkójára, három napig pedig fordítva… Ne habozzunk felhívni, lehet, hogy ő is azon gondolkodik, mit kezdhetne a gyerekeivel.
 2. Ha ez nem jön össze, hetente legalább kétszer-háromszor próbáljunk meg elhívni egy-két kis barátot az otthonunkba! És ne aggódjunk, ha leszedik az összes párnát a nappali ülőgarnitúrájáról! Mi is voltunk gyerekek – és ugye, a legjobb móka nekünk is a bunkerkészítés volt?
 3. A gyerekek azt szeretik a legjobban, ha együtt van a család. És nem kell tengerparti kirándulás ahhoz, hogy jól érezzük magunkat. Mi mindent lehet csinálni?

bicikli_csalad_n

 • Esténként biciklizhetünk vagy görkorizhatunk egyet közösen – Komáromban igazán minden adott ehhez. Garantáltan mindenki élvezni fogja a nyár estét, a csöndet, a naplementét. Ráadásul együtt vagyunk, és nem került semmibe.
 • Kapjuk fel magunkra a túracipőt, és fedezzük fel környezetünket! Sokan nem is sejtik, városunk környéke, a Vág és a Duna árterületei milyen csodás, kalandos helyek! Vihetünk magunkkal szalonnát, kolbászt is, amit tüzet rakva megsüthetünk – a gyerekek legnagyobb örömére.
 • Horgászó apukák! Itt a nagy alkalom, hogy fiukat-lányukat bevezessék a halfogás rejtelmeibe. De lehet, hogy most anyut sem kéne otthon hagyni. Elég csak egy sátrat felverni, és máris kész a nagyszerű családi kirándulás.
 • Gyakran vágyakozunk idegen tájak, városok után. De vajon a miénket mennyire ismerjük? Jó játék lehet, ha úgy sétálunk saját környékünkön, mintha turisták lennénk! Vigyünk magunkkal fényképezőgépet, és engedjük, hogy a gyerek is fotózzon! Menjünk el a helyi múzeumokba: meg fogunk lepődni, milyen olcsó és érdekes.

Végül, de nem utolsó sorban: vegyünk részt a városunk által kínált ingyenes, vagy nagyon olcsó rendezvényeken! Ne feledjük, eljött a Komáromi nyár rendezvénysorozat, aminek keretén belül hétvégente zenés-családi rendezvényekkel telik meg a Klapka-tér környéke!

kep2-noszfu111

Anyukák, nyugalom! A nyári szünet sem szólhat arról, hogy minden nap egy nagy kaland legyen. Nem kell mindennapra valami extra programot kitalálnunk! A “ma rétest sütünk, holnap meglátogatjuk az unokatesókat, holnapután egy távolabbi, érdekesebb játszótérre megyünk” éppen elegendő változatosság a nyári hétköznapokra.

– hda –

 

Szólj hozzá!