Oktatás 2023. 06. 08.

Játékos anyanyelv – a selyés lányok sikere

A „Lányok” csapata ismét bizonyított. Az idei tanévben immár második alkalommal neveztünk be diáktársaimmal az Anyanyelvi játékok – játékos anyanyelv elnevezésű csapatversenybe. A már többéves versenyt az Anyanyelvápolók Szövetsége, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Magyar Nyelv Múzeuma rendezte meg.

Szorgalmunk és igyekezetünk meghozta gyümölcsét, hiszen mindhárom versenyfordulóban a magyar nyelv alapos ismeretéről tettünk tanúbizonyságot.

A levelezős formában zajló első forduló során megszerzett pontszámaink alapján meghívást kaptunk a szlovákiai országos döntőbe, Dunaszerdahelyre, ahol minden csapatot magunk mögé utasítottunk. Ezzel nemcsak az 1. helyezést szereztük meg, hanem a helyünket is biztosítottuk a Kárpát-medencei döntőben, amelyre Széphalmon került sor. A fordulót alapos felkészülés előzte meg. Az otthoni tanulást kiegészítette a csoportos gyakorlás. Nagy segítségünkre volt tanárnőnk, Spátay Adriana, aki végig kísérte, tudásával, kreativitásával támogatta csapatunk munkáját. A verseny során jó néhány igényes feladat megoldása várt ránk. Tájszavak, meseszavak jelentését magyaráztuk, szólásokkal és közmondásokkal foglalkoztunk, villámkérdésekre válaszoltunk, az anyanyelvhez kapcsolódó mesét alkottunk és adtunk elő.

A Kárpát-medencei döntőre 2023. május 26-án került sor a Magyar Nyelv Múzeumában Sátoraljaújhely-Széphalmon. Szoros küzdelemben, jó teljesítményt nyújtva csapatunk a 2. helyezést érte el. Jutalmul nemcsak könyvekkel és színházjegyekkel, hanem tudással és élményekkel is gazdagodtunk. Dicséretként összetartó, egymást segítő, a sikeres szereplésnek együtt örülő csapatként jellemeztek minket.

Köszönjük Spátay tanárnőnek a felkészítést, a bizalmat és a biztatást!

Adamek Bianka, Borvák Barbara, Búzás Eszter, Slezák Dóra csapattagok,

a Selye János Gimnázium diákjai