Blog 2018. 03. 26.

Játszóterek éve

Szinte az egész várost, sőt a környéket megmozgatta az a játék, amelynek tétje egy 20×16 méter alapterületű, 87 ezer euró értékű „méhecskés” játszótér volt. Az egyik áruházlánc által meghirdetett versenyben naponta lehetett szavazni, és egy játékkal plusz pontot szerezni.

A Megyercsi utcára megálmodott játszótérért egy példás, széles összefogás alakult, amihez mindenki hozzátette a magáét. Civilek Venth Szilvia vezetésével egy csoportot hoztak létre a legnépszerűbb közösségi oldalon, felajánlásokat kínáló vállalkozók és közszereplők (talán a legaktívabbak Bujna Zoltán, Ipóth Szilárd és Kovács Dávid képviselők) pedig különböző formában segítették a szavazatok toborzását. Az eredmény példaértékű és tanulságos, Komárom olyan városokat körözött le utcahosszal, mint Nyitra vagy Poprád, de még a második helyezettet is sok tízezer szavazattal megelőzte.

A közeljövőben megépülő modern gyereksziget szerencsére nem az egyedüli lesz, az idei évet nevezhetjük akár a játszóterek évének. Az erre fordított összeg idén meghaladja a 400 ezer eurót, ráadásul ennek jelentős része külső forrásból valósul meg, így nem a városi kasszát terheli. Tennivaló akad bőven egy családbarát város építése érdekében, azonban határozott előrelépések szükségesek, ha újra egy gyarapodó várost szeretnénk látni.

Az idei évben valósul meg az a projekt is, amelynek eredményeképpen 10 városban különleges interaktív játszópark épül. A sikeres uniós pályázatnak köszönhetően Komáromban egy 248 ezer eurós építményről van szó, amely 20×20 méteres területen formázná meg Csillag erődöt, közel 4 méter magasan. Dél-Komáromban a mi erődünk mása épül meg, így a közelben ez is gazdagítja majd a gyerekek mozgását segítő kínálatot. A játékpark túlmutat egy hagyományos játszótéren, mivel interaktív lehetőségeket is kínál, amelyet mobiltelefonos feladatokkal spékelnek, a történelmi építmények megismerését célozva. A termálfürdő elé tervezett játékerőd nem csak a helyieknek kínál minőségi kikapcsolódást, de a turistáknak is ad valami egyedit.

Ha játszótér, akkor Komáromban nem feledkezhetünk meg a belvárosiról sem az Anglia parkban. Egy helyi vállalkozás nagylelkű támogatásának köszönhetően a játékok nagy része korszerűre lesz cserélve, melyek alá megfelelő biztonsági szőnyegek kerülnek, új padok várják majd a családokat és végre egy ivókút is elérhető lesz. A szponzori támogatás összege meghaladja a 35 ezer eurót, amihez az előkészületi munkák és biztonsági előírások biztosításával a város is hozzájárul további 5 ezerrel.

A belvároson kívül két másik helyen is lesz látványos átalakulás. Az önkormányzat 6 ezer eurós támogatást nyert egy másik áruházlánc pályázatán, melynek célja, hogy a Petőfi utca – Vasút utca – Kis ér sor közti területen egy pihenőpark revitalizáció megvalósulhasson.  A projekt érinti a zöld területeken pihenőrészek kialakítását, új padok, egy piknikező asztal, és új rugós játékok kihelyezését. Rendbe hozzák a focipályának kijelölt területet is. Az összeget további önrésszel egészíti ki a város, hogy a terület új arculatot kaphasson.

A VII-es lakótelepen is egy nagyobb fejlesztés várható, hiszen a képviselők döntése alapján pihenő- és játszópark épül a Seress utcában. A 35 ezer eurós keretösszegből egy olyan terület jön létre, ami az idősebbeknek és a fiatalabbaknak, legfőképpen a családoknak segíti az aktív kikapcsolódást.

Mindemellett a játszóterek javítására egy 15 ezer eurós keret áll rendelkezésre. Sajnos gyakoriak a rongálások, így a fontos teendők közé tartozik nemcsak az építés, de az állagmegőrzés is. Hogy a komáromi családok megfelelő körülmények között pihenhessenek, találkozhassanak. És a fiatal családok úgy érezhessék, hogy Komáromban érdemes gyereket nevelni. Mert számtalan sportolási lehetőségből lehet választani, mert a megye legjobb iskolái vannak városunkban és még a szabadidőt sem csak a tévé előtt lehet elütni, hanem színvonalas játszótereken.

(Keszegh Béla, megjelent: az AhojSzia havilap márciusi számában)