Kultúra 2012. 09. 25.

Javában zajlanak a Selye János Napok

2012. szept. 30., vasárnap 11.00 (a református istentisztelet után)

Selye János Határőr (egykori Deák Ferenc) utcai lakóházán lévő emléktábla koszorúzása

A komáromi Csemadok minden évben szeptemberben rendezi meg a hagyományos Selye János Napokat. Az egy hónapig tartó rendezvénysorozat a nagy tudós egykori lakóházát díszítő emléktábla megkoszorúzásával ér véget.

Selye János, a stressz-elmélet kidolgozója Bécsben született 1907-ben. Alap- és középiskolai tanulmányait viszont már Komáromban látogatta, s a híres bencés gimnáziumban érettségizett.

A prágai német egyetemen szerzett orvosi és kémiai doktorátust. A Rockefeller-ösztöndíj elnyerésével az Amerikai Egyesült Államokba költözik, majd Kanadában, Montrealban telepedik le és saját kutatóintézetet állit fel. Számos nemzetközi tudományos társaság tagja. Több mint 1600 cikket publikált..

A XX. század meghatározó tudósai közt tartják számon.

Selye János 1982-ben hunyt el Montrealban.

 

+++++++++                       ++++++++++++++                         +++++++++++

Meghívó

 

XXI. Harmonia Sacra Danubiana egyházzenei és egyházművészeti fesztivál, Komárom

 

2012. szept. 30., vasárnap 17.00

Liszt Ferenc emlékhangverseny a komáromi Szent András-templomban

Közreműködik:

a budapesti Országos Széchényi Könyvtár és a Liszt Emlékmúzeum kórusa,

vezényel: Eckhardt Mária

orgonál: Sirák Péter orgonaművész

A belépés díjtalan.

A kórus, amely 1970-ben alakult, kezdettől fogva azt a célt tűzte maga elé, hogy közkinccsé tegyen olyan ismeretlen vagy kevéssé ismert műveket, amelyeknek kéziratait vagy régi, ritka kiadásait az Országos Széchényi Könyvtárban őrzik.

Az énekkar alapítója és vezető karnagya Eckhardt Mária, aki 1986 és 2009 között a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont főigazgatója volt, jelenleg ugyanott tudományos főigazgató.

Az OSZK kórusát és a komáromi Concordia Vegyeskart régi, kölcsönös baráti kapcsolat fűzi egymáshoz.

Sirák Péter orgonaművészi, karvezetői és egyházzenészi diplomáját a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerezte. Magyarországon kívül Németországban, Angliában, Ausztriában, Izraelben, Japánban, Franciaországban, Svájcban és Svédországban koncertezett.

Több CD-je jelent meg.

Sirák Péter jelenleg a zsámbéki Apor Vilmos Katolikus Főiskola docense, és a budapesti Zeneművészeti Egyetem Egyházzenei Tanszékének tanára.

www.oszk.hu/enekkar

(fotó: ha)

Szólj hozzá!