Kultúra 2016. 04. 14.

Káosz és rend a 26. Tartóshullám Mediawave Együttléten

Huszonhatodik alkalmommal rendezik meg Magyarország egyik legősibb kultikus összművészeti fesztiválját, a Mediawave-et, amelyet idén immár ötödik alkalommal tartanak a komáromi Monostori Erődben. HAMID DRAKE, GERÖLY, GRENCSÓ, FERENCZY GYURI és a RACKAJAM, MÜLLER PÉTER SZIÁMI and FRIENDS, TUDÓSOK. Az idei tematika: káosz és rend. Lássuk a kínálatot!

Idén április 27. és május 1. között lesz a Mediawave, amely az évek során fesztiválról Együttlétre nevezte át magát, majd a névhez a szervezők hozzávették a Tartóshullám nevet is. Hogy miért? Mert manapság pusztán fesztiválnak lenni semmit nem ad hozzá egy-egy rendezvény minőségéhez.

A Tartóshulllámra magyarított Mediawave – minden nehézség ellenére – egy olyan, nemzetközi szinten jegyzett közeget teremtett a művészetnek, ahol a film és a többi művészeti ág nem kioltja egymást, hanem erősíti. Egy fesztivál nem attól fesztivál, hogy annak nevezi ki magát, és sorrendben filmeket vetít. Attól az, ha képes hangulatot és szakmai ünnepet létrehozni. A fogyasztás- és profitcentrikusság egyre erőteljesebb elterjedésével az ünnep létrehozásának képessége kiveszett a fesztiválok többségéből, devalválódott maga az elnevezés is. A szervezők ezért döntöttek úgy, hogy demonstratíve megváltoztatják a rendezvény nevét Mediawave Tartóshullám Együttlétre.

Szóval innen a név. De mit láthatunk és kit, kiket hallgathatunk meg az idei Tartóshullám Mediawave Együttléten?

A filmes program nemzetközi részében 91 filmet mutatnak be a világ különböző helyeiről, Irántól Uruguay-ig bezárólag. A magyar versenyben 49 filmet láthatunk, köztük sok olyan igazán ígéretes alkotással, mint Az itt élő lelkek nagy része a Buharov-párostól, a Zero Nemes Gyulától, vagy a Szerdai gyerek Horváth Lili rendezésében. Láthatók lesznek az Együttléten a három éve indított Úton online filmfesztivál legtöbb szavazatot kapott filmjei is. A vetítéseken kívül lesz filmworkshop és nyilvános filmforgatást szerveznek a Monostori Erőd “Ópium” termében, ahol a helyszín adta lehetőségekkel élve a résztvevők bepillanthatnak a műhelytitkokba.

Nyikos Péter felvétele
Nyikos Péter felvétele

Az Mediawave zenei kínálatában a kezdetektől fogva meghatározó szerep jut az improvizatív, jazz, ethno, népzene és underground műfajoknak. Geröly Tamás és Grencsó István, a magyar improvizatív zene nagy kísérletezői és öregjei fiatal muzsikustehetségekkel adnak koncertet, Ferenczi Gyuri & a Rackajam rockos-népzenés repertoárjában irodalmi feldolgozások is találhatók. Mindhárman állandó fellépői, mondhatni alappillérei az Együttlétnek, de nem először koncertezik az Erődben a Müller Péter Sziámi AndFriends, az idén 30 éves fennállását ünneplő Tudósok, ahogy Hamid Drake világklasszis zenész is járt már itt, ő idén szóló dobkoncerttel lép fel.

Külföldi fellépők: az amerikai-lengyel Mike Parker Trio, az amerikai-japán Assif Tsahar & Tatsuya Nakatani duó, a posztmodern jazzt játszó Yegor Zabelov Trio, a Boma Truncated magyar-belga-finn formáció, valamint tradicionális népzenét játszó együttesek a Baltikumból, az észt pUULUUp és a litván Laiminguo duó. Eljön Kanadából Steve Savanya, azaz Savanya István, aki vérbeli blues zenét hoz magával a Mediawave Együttlétre. Spanyolországból az El Torran és David de la Jeroma zenészei érkeznek, akik igazi andalúz flamencot adnak elő. Idén is fellép Miquéu Montanaro francia ethnozenész, aki zenei workshopot is tart, ennek a műhelynek a zárókoncertjével fejeződik be a 26. Mediawave május 1-én.

Nem maradhat el a májusfaállítás sem, és idén is egy esküvővel egybekötött lakodalom is fonódik az Együttlét programjába. Tavaly egy bolgár pár kelt egybe a Mediawave-en, idén pedig egy argentin-magyar pár házasodik össze. Az esküvőhöz és a lagzihoz többek között a Dűvő zenekar, a Fajkusz banda és a Csángálló szolgáltatja a zenei aláfestést.

És hogy mit takar az idei tematika, a Káosz és rend? Ez csak a fesztiválon derül ki, annyit előzetesen elmondhatunk, hogy tavaly a Falak téma kapcsán egy valódi falat húztak fel a résztvevők a Monostori erőd udvarán, amit annak rendje és módja szerint le is romboltak.

Hírek, újdonságok a Mediawave honlapján és facebook oldalán.

Szólj hozzá!