Kultúra 2015. 07. 08.

Két felvidéki magyar sláger Benkő Géza szavalatában

A YouTube-on és FB-on egy ideje egyre népszerűbbek azok a „Vers mindenkinek” videók, ahol egy-egy színész egy ismert zenei sláger szövegét adja elő. Hihetetlen jó poén a sokszor bugyuta nótákat halálos komolysággal, színészi átéléssel elszavalni… 

Nos, megszületett az első két felvidéki „Vers mindenkinek” videó, amelynek komáromi kötődése van, hiszen Benkő Géza szavalja a dalszövegeket, a videót pedig Molnár Csaba fimrendező forgatta.

Íme az egyik:

„Csabával jelenleg több projekten is együtt dolgozunk – válaszolta Benkő Géza kérdésünkre. – Mivel nagyon jó poénnak tartom a slágerek elszavalását, egy hirtelen jött ötlettől vezérelve megemlítettem: mi lenne, ha mi is készítenénk egy ilyet? Kapva kapott az alkalmon – hamarosan meg is egyeztünk, mi legyen az a két nóta, amit gyorsan le is forgatunk.”

„Épp kéznél voltak a kamerák, a lámpák, a mikrofon – mondja Molnár Csaba. – Végül is miért ne? Egyik oldalon jó poén, buli. A másik oldalon pedig elgondolkodtató, hogy a vers, mint művészeti forma mennyire különbözik a zenétől, mint művészeti formától… Úgy tűnik a költészet keresi a helyét, és az internet szórakoztató világában így találja meg magát. Számomra ez a költészet, a verselés egyfajta útkeresése.”

https://www.youtube.com/watch?v=TNE_hcL02xk

Benkő Géza és Molnár Csaba két felvidéki slágert választott, az egyik a Rómeó Vérzik Térdelj elém című dala, a másik pedig a Gombaszögi Nyári Tábor nótája, a Levegő. „Azért a Rómeó Vérzik dalát választottuk, mert a frontembere, Kovács Koppány régóta a barátom – mondja Csaba. –  Valamikor jó régen, még kezdőként, én forgattam a második videóklipjüket… Magam is meglepődtem, mennyire más elszavalva! A Levegő pedig azért jutott az eszünkbe, mert egyrészt ez most egy nagyobb aktualitással redelkező dal, másrészt pedig mindenképpen szerettünk volna egy baráti gesztust tenni a Gombaszögi Nyári Tábor felé, hogy odafigyelünk rá, szeretünk ott lenni.”