Mix 2020. 12. 31.

12+1 komáromi jó hír 2020-ból

Korlátozásokkal teli, nehéz és sok szomorúságot hozó év van mögöttünk. Ezért szerkesztőségünk úgy döntött, az év végére összegyűjtjük a 2020-as év legpozitívabb komáromi vonatkozású híreit, ezzel is kicsit feledtetni a rosszat és feleleveníteni a kellemes pillanatokat. 

Az év igazán pozitív hírei, koronamentesen.

Állami elismerést kapott Soós Tibor, a kajak-kenu klub egykori elnöke
Állami elismerésben részesítette Soós Tibor kajakedzőt, a Komáromi Kajak-Kenu Klub volt elnökét Zuzana Čaputová köztársasági elnök az új évben. Az elnökasszony a Ľudovít Štúr-érdemrend második fokozatát adta át a kajak-kenu klub egykori elnökének.

Népviseletben ment választani a komáromi folklóregyüttes
A komáromi „Slovenskí rebeli” nevet viselő folklóregyüttes szinte felrobbantotta az internetet a képekkel, melyeken az látható, ahogy tagjaik népviseletben adják le szavazataikat a február végi parlamenti választásokon. Az együttes tagjai a legkülönfélébb szlovákiai népviseletbe öltözve A csoport valamennyi tagja különböző népviseletbe öltözve adta le szavazatát.

Újabb Žihadielko játszóteret nyert Komárom!
Február 29-én zárult a LIDL üzletlánc legutóbbi, minden bizonnyal utolsó Žihadielko elnevezésű nyereményjátéka. Kiélezett csatában végül Komáromnak ismét sikerült győztes helyen végeznie, így harmadik alkalommal is elsőséget szerzett a „Méhecskés” játszótérért folytatott küzdelemben.

Nulla eurós szuvenír bankjegy a Komáromi Erőddel
2020-ban a Komáromi Erőd is csatlakozott a turisztikai célú 0 eurós bankjegyekhez. Előoldalán a Lipót-kapu, valamint az 1594-es erőd ostromának egyik jelenete látható. A szuvenír bankjegyek megvásárlásával az Erőd felújítását támogathattuk. A 0 eurós szuvenír bankjegyek 2020. április 25-től kerültek forgalomba 3 €-ért. 

Kustyán Ilona és Kollár Zoltán kapta az idei Pro Urbe díjakat
A komáromi képviselő-testület idei döntése alapján Komárom város 2020-ban díszpolgárának fogadta Erdélyi Géza püspököt, Pro Urbe díjban részesült Kustyán Ilona és Kollár Zoltán. Kollár Zoltán, a komáromi nehéz sorsú, fedél nélküli emberek segítője. 2012 óta szervezi a hajléktalanok számára az „előkarácsonyi ebédet”, a nagycsaládososok számára szervezett különböző gyűjtések koordinátoraként is dolgozik. Kustyán Ilona 1981-től a Selye János Gimnázium magyar-latin szakos tanáraként az épület falai közt dolgozott 2013-ig. 1986 és 1991 között, majd 2001-től nyugdíjba vonulásáig az igazgatóhelyettesi tisztséget is betöltötte. Pedagógiai munkája mellett a város kulturális hagyományainak, történelmi múltjának ápolását is felvállalta.

A komáromi Jakub Vedej lett 2020-ban Szlovákia legerősebb embere
A komáromi Strongman Komárno Klub tagjai Pőstyénben vettek részt a Szlovákia legerősebb embere versenyen, ahol a 90 kg-os kategóriában a komáromi Jakub Vedej hódította el az első helyet.

Komáromi doktor a TOP Orvosok 2020 győztesei között
A komáromi kórház gasztroenteorológusa, MUDr. Podlupszki Csaba az idén nem akármilyen elismerésben részesült, hiszen a második helyezést érte el a TOP Orvosok 2020 (TOP Lekári 2020) elnevezésű felmérésen. Az idén hatodik alkalommal elvégzett felmérésen a Zdravotnícke noviny olvasói és szakértői együttesen szavaztak Szlovákia legjobb doktorairól.

Megnyitották a Monostori hidat
Szeptember 17-én hivatalosan is átadásra került a két Komáromot összekötő, Monostori híd névre keresztelt új Duna-híd. A Monostori híd ünnepélyes átadójának részeként beszédet mondott Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, valamint Igor Matovič, Szlovákia miniszterelnöke is. A beszédek után sor került a szalag elvágására is, amivel jelképesen megnyitották a Monostori hidat.

Benkő Géza nevét vette fel a Jókai Színház stúdiószínpada
Szeptember 22-én, kedden a színház stúdiótere Benkő Géza, a 2017-ben 48 éves korában elhunyt színművész nevét vette fel. A szlovákiai magyar színházi közelmúltban a stúdiószínházi pódiumművészet műfajának egyik legkiválóbb képviselője volt a fiatalon elhunyt Benkő Géza. Művészi ars poeticája és életének mozgatója az útkeresés, a kísérletezés volt, ezért döntött úgy a Komáromi Jókai Színház vezetése, hogy a stúdió 2020 szeptemberétől az ő nevét veszi fel, kijelölve ezzel egy követendő szellemi irányt.

Komáromban forgatott Csuja Imre, újra „Csokiként”
Újra Csoki bőrébe bújt Csuja Imre, méghozzá egy felvidéki reklámfilm-forgatás kedvéért. A művész úr családi kötődései miatt egyébként is rendszeres látogatója a régiónak, hiszen veje, a szintén színész Telekes Péter gútai származású. A forgatásnak Komárom adott otthont.

Kerekes Vica hangján hallhatjuk magyarul a településneveket a Komárom-Pozsony vonalon
Az ismert színésznő, Kerekes Vica a közelmúltban hangját kölcsönözte a Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) számára. December 13-tól ugyanis a színésznő hangján, magyarul is hallhatjuk a megállók neveit és a figyelmeztetéseket az utasok számára a Pozsony-Dunaszerdahely-Komárom belföldi járatokon.

Demin Viktor a Komáromi Kajak-Kenu Klub új elnöke
December 8-án (kedd) Demin Viktor személyében megválasztották a Komáromi Kajak-Kenu Klub új elnökét. A szlovák-, világ- és Európa-bajnok sportoló megbízatása 2021. január 1-jével veszi kezdetét a Komáromi Kajak-Kenu Klub elnökeként.

+1 Kevin, aki ártalmatlanította a bolti agresszort
Bár a hír pozitivitásáról megoszlanak a véleménye, de az év legfelkapottabb komáromi történése egyértelműen az a kiszivárgott videó volt, melyen az látható, ahogy ellátják a baját egy bolti agresszornak. Az egyik komáromi élelmiszerüzletben ugyanis az egyik vásárló először rátámadt a bolt hölgy pénztárosára, rögtön utána pedig az egyik hölgy vásárlót is kétszer megütötte ököllel, majd távozni akart a boltból. A kifelé igyekvő támadót az ajtóban egy fiatalember, Kevin tartóztatta fel és gyors helyzetfelismeréssel ártalmatlanította őt. A verekedésről készült videó bejárta az interneten és sokan a hét hősének kiáltották ki Kevint.