Kultúra 2020. 08. 18.

Benkő Géza nevét fogja viselni a Jókai Színház stúdiószínpada

Tegnap (augusztus 17.) tartotta meg évadnyitó sajtótájékoztatóját a Komáromi Jókai Színház, melyben az évadra tervezett darabok mellett szó esett az intézmény gazdasági helyzetéről, új munkatársairól, a tervezett szakmai újdonságokról, valamint a Vasmacska Stúdiószínpad névváltoztatásáról is. Ez utóbbi ugyanis a közeljövőben felveszi majd a 2017-ben, 48 évesen elhunyt színművész, Benkő Géza nevét.

Habár a soron következő évadot továbbra is bizonytalanság járja át, Gál Tamás színházigazgató, valamint az intézmény további munkatársai bíznak benne, hogy szeptembertől ismét minden a megszokott kerékvágásba tér vissza és zavartalanul végezhetik a munkát. Természetesen minden eshetőségre, így az esetleges újabb megszorításokra is felkészülnek. Az igazgató ezt követően hozzátette: sikernek könyveli el, hogy a felnőtt bérleteseket megfelelően kárpótolni tudták az elmaradt előadások miatt, hiszen megtekinthették a Jelenetek egy házasságból, valamint a De mi lett a nővel? című nagy sikerű darabokat. Jelenleg pedig azon dolgoznak, hogy a diákságot is kellőképpen kárpótolni tudják.

balról: Matusek Attila, Gál Tamás, Varga Emese, Garajszki Margit és Banai Tóth Pál

Varga Emese művészeti vezető ismertette a soron következő évad tervezett előadásait. Elsőként a tavalyi évből „visszamaradt” Szeretkezz, ne háborúzz! című darab kerül bemutatásra, szeptember 18-án. Az évad további előadásaiként a nagyszínpadon megtekinthetjük a Peer Gynt (október 19.), A mi osztályunk (november 13.), A vén bakancsos és fia, a huszár (február 12.), valamint a Hat szereplő szerzőt keres (június 18.) című előadásokat. Ezen kívül több más produkció is műsoron marad, többek között A padlás, a Kabaré, a Teljesen idegenek és az Edith és Marlene is.

A Jókai Színház idei első saját bemutatója egy stúdióelőadás lesz. Shakespeare egyik legismertebb művét, a Hamletet Matusek Attila rendezésében, a pozsonyi Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatói adják majd elő. A darabbal kapcsolatban megszólalt maga a rendező is, aki egyben a stúdió vezetője. Matusek Attila rendkívül fontosnak tartja a színművészeti egyetemisták bemutatkozását, ezen kívül célja, hogy teljesen új megvilágításba helyezzék a darabot.

balról: Matusek Attila és Gál Tamás

Gál Tamás ezt követően felfedte, hogy a Hamlet bemutatója után az eddig Vasmacska Stúdiószínpad néven ismert stúdió új nevet fog kapni. „A bemutató után a stúdiót átkeresztelik és egy olyan ember nevét fogja felvenni, aki rendkívül magas szinten tudta űzni mesterségét és sajnos tragikus hirtelenséggel, a színpadon halt meg. Ő Benkő Géza, az ő nevét fogja viselni a stúdió. Ezzel kapcsolatban a kinti vasmacska logót is lecseréljük, melynek helyére Szkukálek Lajos festőművész Benkő Gézáról készített műve fog felkerülni” – jelentette be a színházigazgató.

Gál Tamás, a Komáromi Jókai Színház igazgatója

Garajszki Margit a színház gyermek- és ifjúságnevelő színházpedagógiai programját vázolta fel. A program keretében szeretnének komplexebben foglalkozni a fiatalabb nézőkkel. Felkészítő és levezető foglalkozásokkal közelebb hozni számukra az egyes darabokat, valamint a pedagógusoknak is segítséget nyújtani ebben. Ennek egyik formája lenne a különböző segédanyagok rendelkezésre bocsátása és egy munkafüzet kialakítása. További újdonságként a Hamlet előadás kapcsán színháztörténelmi vetélkedőt is meg fognak hirdetni, valamint elképzelhetőnek tartják nyílt próbák és nyílt olvasópróbák megtartását is, hogy ezáltal a közönség tagjai komolyabb betekintést kapjanak a munkafolyamatokba és közelebb kerüljenek az előadásokhoz.

balról: Garajszki Margit és Banai Tóth Pál

Banai Tóth Pál, az intézmény gazdasági igazgatója a Jókai Színház gazdasági helyzetébe engedett betekintést. Elmondása alapján az intézmény működtetése 4 forrásból történik: Nyitra megye hozzájárulásából, bérletekből és jegybevételekből, a szponzorok és támogatók hozzájárulásából, valamint pályázati forrásokból. Majd hozzátette, komoly munkát fordítanak a pályázatok figyelésére és új szponzorok felkutatására, de eddigi tapasztalatok alapján szerencsére úgy tűnik, nem esett vissza a támogatási kedv. Az intézmény gazdasági helyzetének képét viszont jelentős mértékben fogja alakítani a bérletárusítás eredményessége.

Gál Tamás színházigazgató végezetül felsorolta az intézmény legújabb és visszatérő munkatársait. Az előző évhez képest idén már a színház kötelékében kezdi meg a munkát Varga Emese, Matusek Attila, Garajszki Margit, Görözdi Szilárd, Kiss Szilvia és Molnár Xénia is. Az igazgató ezen kívül elmondta, augusztus 28-án este 6 órától a komáromi Klapka téren kerül megrendezésre a Bérletek éjszakája című esemény, melyen a színház új, Holocsy István nevét viselő bérletét is bemutatják. Az eseményen fellépnek majd a Jókai Színház művészei, a VMK-hoz kötődő művészeti csoportok és egy nagy utcabállal végződik majd a nap, ahol a zenét a ZSEB zenekar szolgáltatja majd.