Kultúra Dél-komárom 2022. 05. 23.

Két egyedi tárlat is nyílt Dél-Komáromban

Nagy Árpádné Orosz Jutka mandalakiállítása a Szőnyi Petőfi Sándor Művelődési Házban még egy héten át, míg a Szőnyi Alkotóműhely művei a Mozaik Könyvesbolt és Kávézóban tekinthetők meg június 19-ig – írja a komarom.hu.

A Szőnyi Alkotóműhely tagjai (Andruskó Zsuzsanna, Semsei Lászlóné, Nagy H. Ilona, Csiszár Erzsébet, Aranyosiné Lőrincz Ágnes, Baloghné Bujdosó Ildikó, Mészáros Gitta, Hornig Rudolfné, Pap Éva, Antal Edit Diána) bár nem rendelkeznek képzőművészeti vagy iparművészeti diplomával, ugyanakkor tehetségesek; örömet okoz és fontos számukra, hogy mindennapi tevékenységük mellett használják a művészi képességeiket. Az alkotóműhelyben elsősorban grafikák és festmények születnek – hagyományos művészeti eszközökkel (szén, ceruza, pasztellkréta, akvarell, akril, olaj).

Készülnek tanulmányrajzok, portrék, csendéletek. Természetesen hangsúlyosak a szőnyi, komáromi témák, a helyi vízpartok, épületek, utcák, terek. A foglalkozások során nem a klasszikus értelemben vett tanítás zajlik: különböző rajzi, festészeti feladatokkal – korrektúra mellett – ki-ki a saját temperamentuma szerint, saját ütemében, őt érdeklő témákon dolgozik. Így mindenkinek lehetősége van a maga „ösvényét” bejárni.

Kapcsolódó hír, hogy még a héten látogatható a szőnyi mandala-kiállítás is a helyi művelődési házban. A mandala eredetét tekintve leginkább a buddhista tibeti és indiai kultúrához köthető, ahol ma is, évezredek óta használják meditációs technikákhoz, gyakorlatokhoz.

Nagy Árpádné elmondta, a mandala készítése meditatív tevékenység, amelynek során a középpontból kiindulva, a szabályosan ismétlődő színek és formák megfelelő energiát sugároznak. A keleti kultúrákban a mandalákat ma is a meditáció és az imádság szimbólumaként használják, a nyugati világban inkább díszítőelemként jelenik meg. Egy-egy alkotás elkészítése erős koncentrációt igényel. Annyira leköti az ember figyelmét, hogy az alkotói folyamat alatt megszűnik a tér és az idő.

Az alkotó lánya hatására három éve kezdett mandalakészítéssel foglalkozni, ez alatt az idő alatt több mint kétszáz különböző méretű mű született.