Város 2022. 05. 20.

Kezdődik a Komáromi Kulturális Nyár – több, mint 60 program vár kicsiket és nagyokat

Itt a nyár, ami nekünk, komáromiaknak azt is jelenti, hogy végre elkezdődik az a programsorozat, amelyet valószínűleg a Komáromi Napokon kívül a legjobban szeretünk és várunk. Ez pedig a Komáromi Nyár – újabb nevén Komáromi Kulturális Nyár, amely június elejétől kezdve augusztus végéig bőséges programkínálattal várja az érdeklődőket.

Elmondható, hogy a 2015-ben Kovács Gerzson Dávid vezetése alatt, kissé amatőr módon, de nagyon lelkesen induló rendezvény mára valóban komoly, összehangolt programsorozattá nőtte ki magát. Eddig is nagyon szerettük, hiszen minden hétvégén életettel volt teli a város – de az idei év, úgy tűnik, még izgalmasabb lesz.

Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a rendezvényeket szervező intézmények és polgári társulások szorosabban működnek együtt, a programok összehangolását pedig az Egressy Béni Művelődési Központ vállalta magára. Gyakorlatilag kilenc szervező intézmény jóvoltából – jelen állás szerint – több mint 60 különböző programra fog sor kerülni! Azért „jelen állás szerint”, mert a programok még mindig alakulnak, bővülnek.

Gyereknapi forgatag, Alma együttes és KomÁlom
Az első rendezvényre már május utolsó hétvégéjén, 28-29-én sor kerül, amelyen a gyermeknap kacsán számos program várja a kicsiket. Június elsején a népszerű Alma együttes érkezik városunkba. A KomÁlom Gyerkőcfesztivált pedig augusztus végén rendezik meg.

 HashtagKN – Mutasd meg, hogyan zenélsz!
Július 1-től nyolc alkalmas koncertsorozat indul a Klapka-téren, amelynek lényege, hogy helyi előadók, bandák mutatkozhatnak be. A felhívásra rengetegen jelentkeztek, olyanok is, mint az Arizona, a Butchers és az Entrópia zenekarok. A program véglegesítése még zajlik.

Jazz, bor – és idén már sör is
A Ferenczi Zsolt által vezetett Wine Garden idén is több programmal várja az érdeklődőket a VI-os bástya hangulatos teraszán. Olyan fellépők lépnek majd fel, mint Swingless Jazz Ensemble vagy Gájer Bálint. Régóta téma már Komáromban, hogy ha már vannak bornapok, kéne gondolni a sörök kedvelőire is. Nos, augusztusban erre is sor kerül: augusztus 12. és 13. között rendezik meg az első Komáromi Sörnapokat.

X. Lehár nyár
A Lehár Ferenc Polgári Társulás, Klemen Terézia vezetésével immár 10. alkalommal rendezi meg a szokásosan vasárnap esti Lehár nyár koncert sorozatát. Az idei újdonság az lesz, hogy a nem a Klapka téren kerül megrendezésre, hanem a Tiszti pavilon színpadán. Többek közt fellép majd a Gentelman’s vonószenekar, a Last Blues Band és Tornóczi Tibor is.

Korpás Éva, Kökény Attila, Tóth Gabi, Vadkerti Imre
Még a Komáromi Kulturális Nyár zenei kínálatról: a fenti koncerteken kívül, amelyet az egyes szervezetek, polgári társulások szerveznek, fellép városunkban Korpás Éva, Kökény Attila, Tóth Gabi, és Vadkerti Imre is. A program azonban folyamatosan alakul, érdemes lesz figyelni az aktuális hétvége programjait!

A színházak szerelmeseinek sem kell unatkozni
A VMK ad majd otthont a június 14-19-én 57. alkalommal megrendezésre kerülő Jókai Napoknak, azaz az amatőr színházak fesztiváljának. A Jókai Színház szintén bekapcsolódik a programsorozatba: júniusban lesz a Tóték c. Örkény-darab, valamint Benkő Géza emlékére írt stúdió előadás premierje. A nyár folyamán előadják még a Beszélő köntös c. darabot, illetve ismét lesz Bérletek éjszakája, ahol a jövő év bérletkínálatát mutatják majd be. Mindezeken kívül látható lesz a kassai Thália Színház egy előadása  is.

Könyvek és beszélgetések
A Szinnyei József Könyvtár rendezésében találkozhatunk Magyary Ágnes íróval, Grecsó Krisztiánnal, valamint Hizsnyai Tóth Ildikó műfordítóval, Denisa Fulmekovával, ill. Daniel Hevierrel is. Varró Dániel költő rendhagyó irodalomórát tart majd a Jókai Mór Alapiskolában és a Mariánumban.

A Matica slovenská Slovenskí rebeli táncegyüttese ezen a nyáron is előadja a Tajná láska – Titkos szerelem, a Bosorka és a Helenka c. darabjaikat, de emellet a GUnaGU aletrnatív színház előadását is bemutatják június 11-én.