Város 2018. 01. 26.

Ki a felelős? Életét vesztette az új Duna-híd építése közben egy munkás

Az új Duna-híd építése közben elhunyt munkás ügyében vizsgálatot rendeltek el. A szlovák felügyelőség több szabálysértést is észlelt, az európai törvények azonban nem engedték a büntetés kirovását – írja a noviny.sk

Annak ellenére, hogy a komáromi új Duna-híd építése egy (szó szerint és átvitt értelemben is) határokon átnyúló projekt, az építést mégis magyar cégek végzik, szlovákok kizárásával. A haláleset körülményeit azonban a szlovák rendőrség, a szlovák mentőszolgálat és a szlovák munkabiztonsági felügyelőség is vizsgálta. A kivizsgálás során több komoly szabálysértést is tapasztaltak.

„Hiányzott az építkezésen használt bódék leföldelése, az elektromos berendezések megfelelő biztosítása, továbbá az árkok baleset mentesítése sem történt meg, valamint a munkaterületeken előírt védőberendezésekben is elmaradás volt” – informálta a noviny.sk hírportált Róbert Bulla, a felügyelőség igazgatója.

A felderített hiányosságok következtében a cég Szlovákiában nagyjából 200 000 eurós büntetést kapna. A kerítés mögött mindez azonban már nem érvényes. Az ok pedig egyszerű: az ügyben egy magyarországi vállalat az érintett, magyar állampolgárságú munkásokkal.

„A szlovákiai felett álló európai jog értelmében az építési területen a magyarországi jogszabályok az érvényesek – tette hozzá Bulla.

Az, hogy milyen következményekkel jár majd a szlovákiai előírások megszegése, csak a Duna túloldaláról érkező vizsgálati eredmények után fog kiderülni.

(noviny.sk)