Kultúra 2015. 04. 28.

A Kínában nagy sikert aratott hazai film a Vasmacska Filmklubban

Április 30-án (csütörtök) 18:00 órai kezdettel a Komáromi Jókai Színház Vasmacska Filmklubjában ismét megtekinthető a Gyerekek (Deti) című film.

A film komoly sikereket ért el az április 16-23 között megrendezett Pekingi Nemzetközi Filmfesztiválon. Jaro Vojtek dokumentarista első nagyjátékfilmje három Tiantan díjat is átvehetett a zsűritől, amelynek elnöke Luc Besson volt. Bandor Éva, a Komáromi Jókai Színház Jászai-díjas művésznője a legjobb női mellékszereplő lett, Marek Leščák a legjobb forgatókönyvért, Tomáš Stanek pedig a legjobb kameráért járó díjat nyerte el.

Marek Leščák és Tomáš Stanek

A Gyerekek (Deti) négy, különálló történetből tevődik össze, amelyek mindegyike a gyermek-szülő kapcsolatot elemzi. Arra szeretne rámutatni, hogy családtagjainkhoz állunk a legközelebb, még akkor is, ha ezt olykor nehéz elviselni. A négy rész – Fiú, Maraton, Kanári és Apa – más-más évszakban játszódik. Az évszakok múlása jelképezi az élet különböző helyzeteit és korszakait. Az elsőben egy apa igyekszik közel kerülni autista gyermekéhez; a másikban egy cigány fiú képtelen elszakadni a családjától. Vajon sikerül nekik? A harmadik történet egy érzéketlen apa és gyermeke kapcsolatát elemzi – kisfiú egyetlen barátja egy papagáj lesz. A negyedik történet a miénk. Itt egy felnőtt lány és idős, beteg apja viszonya kerül előtébe. Itt azzal kell szembesülni, hogy már mindkettőnek kialakult a saját világa, amely egyre távolodik egymástól. Végül el kell jutni az elengedés fájdalmáig. Az egész filmre jellemző: az ember reménykedik, csalódik – aztán kénytelen meghozni a döntéseit, és tovább lépni.

A filmnek számos magyar vonatkozása is van. Producere Prikler Mátyás, egyik részében Bandor Éva és Gosztonyi János a főszereplők, de Holocsy Krisztinát is viszontláthatjuk a filmvásznon.

Szólj hozzá!