Kultúra 2016. 07. 08.

Ismét vörös szőnyegen Bandor Éva

Javában zajlik az 51. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál (július 1-9), Közép-Európa egyik legnagyobb filmes seregszemléje. Az idei fesztiválon 70 ország alkotóinak 180 filmjét mutatják be.

Nos, a fesztiválnak van egy pici komáromi vonatkozása is: ugyanis az itt bemutatott “Tanárnő” című cseh-szlovák filmdrámában Bandor Éva és Mokos Attila, a Komáromi Jókai Színház színművészei is játszanak.

A kultikus cseh rendező, Jan Hřebejk filmjét július 4-én mutatták be Karlovy Varyban (ez volt a világpremierje). A DenníkN szerint a Tanárnő az eddig bemutatott filmek között a legnépszerűbbek közé tartozik. Főszereplője, az ismert szlovák színművésznő, Zuzana Mauréry is jó eséllyel pályázik a Legjobb színésznő díjra. Nem árt megemlíteni: a másik főszereplő a szintén magyar Kassai Csongor.

A Tanárnő az 1980-as években játszódó filmdráma, röviden a manipulálásról szól a szocializmus fülledt légkörében – azonban tanulságai örökérvényűek.

A filmet július 21-től vetítik a cseh és szlovák mozikban, Komáromban pedig az őszi hónapokban tekinthetjük meg a Vasmacska filmklubban.

HDA

Szólj hozzá!