Város Dél-komárom 2018. 09. 04.

Kincseket rejt a szőnyi tájház

Szőnyeg Artúr, szőnyi amatőr gyűjtő öt évvel ezelőtt nyitotta meg tájházát, azóta több tucat értékes darabbal bővült a tárlat.

Az udvarban álló egykori lakóházként funkcionáló épület fehérre meszelt falain a korabeli paraszti világot idéző mezőgazdasági szerszámokat találunk, de áll itt varrógép és régi présgép is.

A tájház konyhájában századeleji kredenc, a falon falvédő, az ablaknál évtizedes múltú asztal és szék. A ház másik szobájában igazi időutazás vár; világháborús katonai relikviák: fegyverek, kitüntetések, katonai ládák, egyenruhák. A legrégebbi érték egy obsitlevél, de található itt kard az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idejéből, régi bölcső, 110 éves pásztortáska és komplett makettgyűjtemény is. A gyűjtő egy bosnyák katonai imaszőnyegre a legbüszkébb.

Szőnyeg Artúr elmondta a szenvedély még gyermekkorából ered, akkoriban érméket gyűjtött, emléktárgyakkal közel húsz éve foglalkozik.

– A tájház, amelynek létét az önkormányzat is támogatja, a Facebook-on előre egyeztetett időpontban ingyenesen látogatható bárki számára, akár óvodai és iskolai csoportok is jelentkezhetnek. A tárlatvezetést magam tartom – tette hozzá a gyűjtő.

(A videó forrása: KTV /szerkesztő-riporter Hajnal Dóra, operatőr-vágó: Varga Zsolt // további fotók a Facebookon)