Kultúra Dél-komárom 2022. 02. 16.

Királyok nyomdokaiban járhatunk a hétvégén!

Gyalogtúra indul a Szent Korona Komáromba látogatásának, valamint V. László Komáromban való megszületésének 582. évfordulója és az I. Szőnyi béke 395. évfordulója alkalmából ezen a hétvégén, február 19-én szombaton 9 órakor.

A menet a dél-komáromi Jókai térről indul, majd a Rákóczi Ferenc rakparton halad a Vág torkolattal szemközti helyszínre, ahol a korona megérkezésére emlékeznek a túrázók. A résztvevők ezután tovább indulnak a Duna parton a szőnyi vasútállomásig, ahol az I. Szőnyi béke megkötése előtt tisztelegnek. Minden résztvevő emléklapot kap. Az oda-vissza távolság 14 km, de a visszaúton menetrend szerinti buszjárat is igénybe vehető.

Az eseményt az Endresz Csoport Egyesület, az észak-komáromi Egy Jobb Komáromért Polgári Társulás, az észak-komáromi Kárpátia Sport Polgári Társulás és a Tolma Baranta Egyesület közösen szervezi.

V. Lászlóról keveset tudunk, hiszen mindössze 17 évet élt. Édesapja, I. Albert még a fia születése előtt pár hónappal elhunyt, az országot pedig osztrák kézre adta. Ezért kellett V. László édesanyjának, Erzsébetnek elhozatnia a Szent Koronát a visegrádi várból. Erre egyik komornáját, Kottaner Jánosné Wolfram Ilonát kérte meg. A Szent Koronának igen kalandos útja volt Komáromig, ahol pár napig tartózkodott.

V. László az egyetlen olyan Habsburg-házi király, aki Magyarországon, méghozzá Komáromban született 1440. február 22-én. Zűrzavaros időket élt meg akkor az ország, amit tulajdonképpen a rendek irányítottak. Ők hívták be az országba uralkodónak a lengyel királyt, III. Ulászlót. Így az 1440. májusában királlyá koronázott V. Lászlót csak az ország egyik fele ismerte el.

V. Lászlót eljegyezték Valois Magdolna francia hercegnővel. Javában zajlottak az esküvői előkészületek, amikor a fiatal királyt heveny betegség támadta meg. Három nappal később, mindössze 17 évesen hunyt el. A legújabb kutatások szerint fehérvérűségben szenvedett. Szobra az észak-komáromi Anglia parkban áll.

Az első szőnyi békét 1627. szeptember 12-én kötötték meg hosszas alkudozások után kötötték meg a Szőny és Komárom közt fekvő Forró nevű szigeten a törökök és II. Ferdinánd között. A török megbízottak voltak Mehemed egri pasa, Iza effendi budai mufti, a budai azap-aga, az esztergomi és szolnoki bég, míg II. Ferdinánd biztosai Sennyey István báró kancellár és a váci püspök, Questenberg Gellért báró, Esterházy Dániel és Koháry Péter voltak.

Tulajdonkép azonban egyfelől Esterházy nádor és Pázmány Péter, másfelől Bethlen Gábor erdélyi fejedelem és Murteza budai vezérpasa mérték itt össze diplomáciai fegyvereiket.