Város 2016. 04. 01.

Kitüntették az év komáromi pedagógusait

Ma délelőtt ünnepélyes keretek között kitüntették az Év Pedagógusait a Tiszti Pavilon dísztermében. Az ünnepségre a Pedagógusnap alkalmából került sor, némi csúszással, hiszen e jeles napot március 28-án ünnepeljük, ez azonban idén Húsvét hétfőre esett. A díjat Mgr. Darina Benková, Darina Czölderová, Bc. Michač Szilvia, Mgr. Ferenczi Éva és Božena Venesová vehette át Stubendek László polgármestertől.

A 2016-os év  pedagógusai:

Mgr. Darina Benková, a Rozmarín utcai alapiskola pedagógusa:

A pedagógia mestere, tudását  szenvedéllyel adja át diákjainak, táplálja bennük a zene iránti szeretetet és az  angol nyelvvel  megnyitja előttük a világ kapuját. Egyike a “Rozmarínka” kórus alapítóinak, és önfeledten vezeti  a tanulókat ismeretlen, izgalmas tájakra  nem csak az iskolában, hanem különböző  versenyeken, illetve koncerteken és egyéb rendezvényeken is. Együttműködik  az UNICEF szervezettel, koordinálja az iskola tevékenységét ezen a téren. Ennek eredményeként az iskola elnyerte a ,,UNICEF gyermekbarát iskola ” címet.

A diákokhoz mint egyénekhez közelít, így minden pillanatban fejleszti  ismereteiket, készségeiket és a tehetségüket, elősegíti önbizalmuk növelését és a  felelősségteljes cselekvést.

Darina Czölderová,  a Munka utcai Óvoda tanítónője:

Óvónőként 37 éve fejleszti a rábízott gyermekek képességeit és készségeit, szem előtt tartva a gyermekek individuális sajátosságait és igényeit. Szakmai felkészültsége és kreativitása tükröződik az innovatív módszerek, élményszerű tanulás formáinak alkalmazásában. Hozzájárul  az „Óvoda,mint család“ jellemző nevelési elemeinek megvalósításában.

A zene szeretete vezérelte  az óvodai gyermekkórus megalapításában „Kis tengerész“ névvel. 25 év alatt a kórus a közösségi élet aktív résztvevője volt nem csak a szülővárosában, hanem Szlovákia több városában is. Az énekkar számos kitüntetést és elismerést tudhat magáénak.

A pedagógus a képzőművészeti versenyekbe is bekapcsolódik tanítványaival, részt vállal a tehetséggondozásban,számos képzőművészeti elismerést is magukénak tudhat. Aktívan részt vállal az iskolai nevelési program alkotásában, az óvoda célkitűzéseinek,az „Egészséges iskola“ projekt megvalósításában, hagyományosan megszervezi az óvodai aszfaltrajzversenyt.

ped1

Bc. Michač Szilvia, a Tulipán óvoda igazgatónője:

Michač Szilvia, óvoda igazgatónőjeként  nagy lelkesedéssel  folyamatosan  fejleszti   készségeit és képességeit, a tevékenysége rendkívül  sokoldalú.: Táncház szervezése, Óvodamajális, Futás a jövőért, Különböző  fesztiválok szervezése, és ugyanígy évente bekapcsolódnak olyan nagyszabású rendezvénysorozatba, mint a  – Víz Napja, a Föld napja, Népmesék napja…

A Tulipán óvoda egyik alaphitvallása a népi hagyományok támogatása, fejlesztése. Az igazgatónő alapítója az iskola hagyományőrző együttesének, amellyel rendszeresen részt vesz  néptáncfesztiválokon.

Mgr. Ferenczi Éva, Eötvös utcai alapiskola pedagógusa:

Ferenczi Éva több mint három évtizedes szakmai tapasztalatokkal rendelkező pedagógusi munkáját jellemzi az állandó megújulás, az innovatív szemlélet, amelyben a főszereplő mindig a gyermek. Nagy hangsúlyt fektet a tehetséggondozásra, a felzárkóztatásra, személyiségfejlesztésre, a nevelésben a toleranciára, az egymás iránti tiszteletre. Mindig arra törekszik, hogy a tanulók az alkotási vágyukat, tehetségüket, képességeiket kibontakoztathassák, egyéni érdeklődésük alapján továbbfejleszthessék, tanuljanak meg nyitott szemmel járni a világban, vegyék észre a körülöttük lévő szépet és jót.

Elkötelezettje a képzőművészetnek. 1989-től tanít képzőművészeti nevelést. Azóta sok-sok versenyen, pályázaton vett részt iskolánk tanulóival. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége nevelői szekciójának alapító tagja volt, tehetségkutató versenyeket, szakmai továbbképzéseket, előadásokat szervezett.

Munkájáról legszebben a Nemzetközi Gyermekművészeti Fesztivál keretében meghirdetett pályázat zsűrielnöke, Hehn Anna festőművész nyilatkozott Balatonfüreden: „Számomra Ő a nagybetűs pedagógus, egységes, tiszta, tökéletes.”

Božena Venesová, Művészeti alapiskola pedagógusa:

Božena Venesová, zenetanár,  több mint 50 éve a Komáromi Művészeti Alapiskola harmonikatanára. Munkássága alatt több generáció harmonikást nevelt fel. Jelenleg rész- munkaidőben, nyugdíj mellett, dolgozik a komáromi és az ógyallai művészeti alapiskolákon.

Diákjaival rendkívül jó kapcsolata van. A szülők aktívan támogatják munkáját. Kitartása, a zene ill. zenetanítás iránti szeretete és rendkívüli energiája például szolgálhat az ifjú pedagógusok számára is. Harmonikásai számos városi és társadalmi rendezvényen, versenyen kiválóan szerepelnek, de megállják helyüket a zeneművészeti szakközépiskolákban, illetve pedagógiai egyetemeken is.

Megalapította a két művészeti alapiskola közös harmonika zenekarát.  Božena Venesová 2015-ben munkásságának 50.évfordulóját, 2016 januárjában pedig születésének kerek  évfordulóját  ünnepelte.

ped2

(Forrás: Komáromi Városi Hivatal, fotók: FB.)