Mix 2020. 12. 21.

Kitüntették Komárom legaktívabb véradóit

Csütörtökön (december 17.) délután a Szlovák Vöröskereszt és a kórház hematológiai osztályának közreműködésével a város a legaktívabb komáromi véradókat fogadta. A járványügyi előírások miatt csak azok kapták meg személyesen az elismerést, akik a legmagasabb érem fokozatokat, a Janský arany (30-nők, 40-férfiak véradás) és gyémánt (60-nők, 80-férfiak véradás), továbbá a Kňazovický (80-nők, 100-férfiak véradás) érmet kapták.

Jelen volt Zácsik Ernő is, aki a komáromi rekorder, több mint 120 alkalommal adott vért. A találkozón Németh Károly, a vöröskereszt helyi vezetője ismertette az elismeréseket, Radi Enikő, a kórház hematológiai osztályának főorvosa adta át az érmeket, Keszegh Béla polgármester pedig átadta a város ajándékait. Beszédében kiemelte, hogy a mostani nehéz időkben különösen fontos az önzetlen segítség és a jó példák, hiszen ezek a véradók igazi hősök, mivel egy véradással akár három embernek is segíteni tudnak.

A szervezet és a város a bronz és ezüst fokozatú véradókat is kitünteti, ők egyénileg kapják meg az elismerést és az ajándékot. Bronz szintű Janský elismerésből (10 véradás) 43 komáromi, az ezüst szintűből (20 véradás) pedig 14 komáromi lakos részesült ebben az évben.

(Komárom Város Facebook oldal)