Kultúra 2018. 08. 07.

Kivizsgálták: Nem az ivóvíz tehetett a gombaszögi járványról!

Bebizonyosodott, hogy rendkívül jó minőségű a gombaszögi ivóvíz. A Gombaszögi Nyári Tábor szervezői soron kívüli vízminőség-vizsgálatot kértek egy rimaszombati akkreditált laboratóriumtól. A tesztek eredménye szerint a gombaszögi kemping ivóvize nemcsak megfelel a legszigorúbb követelményeknek, de ezen felül rendkívül jó minőségű is.

A víz minőségének kivizsgálására elsősorban azért volt szükség, mivel a legutóbbi Gombaszögi Nyári Táborban felütötte fejét egy járvány, sokan pedig az ivóvízre gyanakodtak, mint a betegség forrására.

A gombaszögi kemping ivóvizét a ALS Slovakia, s.r.o. rimaszombati akkreditált laboratóriumában vizsgálták meg. A szervezők hétfőn kapták kézhez a vizsgálat eredményeit, amelyek a tábor ivóvízrendszeréből vett minták elemzését tartalmazzák. A tesztek azt mutatják, hogy a gömöri karsztvíz, amely a kemping ivókútjaiból, és csapjaiból folyik, rendkívül tiszta, a legtöbb vizsgált faktor értéke jóval az egészségügyi határérték alatt van, azaz az adott anyag mennyisége nem haladja meg a maximálisan megengedett határértéket. Ezzel a gombaszögi kemping ivóvize nemcsak, hogy megfelel a szigorú előírásoknak és emberi fogyasztásra alkalmas, de rendkívül tisztának is bizonyult.

A gombaszögi víz minőségét már korábbi hivatalos vizsgálatok is igazolták. A friss eredmények szerint pedig a vízminták egyáltalán nem tartalmaznak mikroorganizmusokat, és az egyéb, szervetlen összetevők is csak kicsi, az egészségügyi határérték töredékét kitevő mennyiségben vannak jelen a gombaszögi ivóvízben.

A Gomszögi Nyári Tábor szervezői a vízvizsgálattal kapcsolatban elmondták, hogy az elemzés bebizonyította, amit a kemping rendszeres látogatói, a csapvíz rendszeres fogyasztói korábban is tudtak: a gombaszögi csapvíz minőségi ivóvíz. A víznek a fogyaszthatóságát a szervezők még a rendezvény után egy videóban demonstrálták, amikoris többen élő adásban ittak egy pohárral a kemping egyik ivókútjából.

A tábor szervezői azért rendelték meg a soron kívüli vízvizsgálatot, hogy igazolják, a rendezvény során elterjedő fertőzés oka nem lehet az ivóvíz. A vízvizsgálat eredményére és a táborozók visszajelzésére támaszkodva a rendezvény szervezői igazoltnak látják, hogy a megbetegedéseket a tábortól független fertőzésforrás okozta. Ez a minden bizonnyal cseppfertőzéses megbetegedés máshol, a régió, vagy az ország más területein is előfordult, és független az adott helyen fogyasztott ételtől vagy italtól. A hasonló megbetegedések elterjedése úgy kerülhető el, ha a táborozók fokozottan ügyelnek a higiéniai előírásokra.

A gombaszögi szervezők a jövőben fokozott figyelmet szentelnek annak, hogy a rendezvény idején a résztvevőknek a kötelező előírásokon felül is biztosítsák a feltételeket a higiéniai szabályok betartására, és minderre a táborozók figyelmét is felhívják majd.

(gnyt)