Kultúra Dél-komárom 2022. 11. 14.

Költözik a dél-komáromi Klapka György Múzeum

Múlt héten kezdődött és még hosszú hónapokig tart a múzeum teljeskörű átköltöztetése. Az egykor a Kelemen László utcában található főépület tárgyai a Brigetio Látogatóközpontban nyernek elhelyezést. Számadó Emesét, az intézmény igazgatóját kérdeztük.

– Rendkívül örülök, hogy már az átköltözésnél tartunk, mondom ezt azzal együtt is, hogy jelentős feladatot ró ránk a tárgy-állomány mozgatása, de hát szeretjük a kihívásokat! A nehezén talán már túl is vagyunk, hiszen a tonnányi tömegű szarkofágokat a múlt hét során átszállítottuk az új helyükre. Érdekes, hogy ugyanaz a cég segített áthozni a szarkofágokat, amelyik annak idején, a kilencvenes évek végén, egy építkezés során véletlenül ráakadt több szarkofágra is. A szakemberek már elkészítették az installációk 80 százalékát. Aztán persze még hosszú hónapok jönnek, mire valamennyi tárgyi emlék a helyére kerül – mondta Számadó Emese.

A Brigetio Látogatóközpont projekt

A cél egyfelől az egykori római település, Brigetio területén feltárt leletek interaktív bemutatása, valamint egy innovatív, esztétikus, a XXI. század követelményeinek megfelelő épület és bemutatótér kialakítása volt. Másfelől pedig, hogy a leleteknek jelenleg helyet adó Komáromi Klapka György Múzeum korszerű épületbe költözzön.

A beruházás során visszaállították a korábbi mezőgazdasági kombinát eredeti homlokzati megjelenését, felújították a tetőszerkezetet, kicserélték a tetőt, gondoskodtak az utólagos víz- és hőszigetelésről. Sor került az összes nyílászárót cseréjére, parkolókat építettek ki, az épületet pedig akadálymentessé vált.

A földszinten kap helyet az állandó római kori kiállítás, az időszaki kiállítást bemutató látógatóterem, installációs raktár, turisztikai bemutatótér, iroda, valamint egy ajándék-tárgyak értékesítésére szolgáló helyiség, de lesz kávéház és a gyerekek szórakoztatását szolgáló játék-kuckó is.

Az emeleten irodákat és további kiállítóhelyiségeket, a tetőtérben pedig előadótermeket alakítottak ki a szakemberek. Ide költözik az ELTE régészeti tanszékének tudásközpontja is.

A múzeum előre láthatólag a jövő év második felében nyithatja meg kapuit a látogatók előtt.