Kultúra Dél-komárom 2023. 02. 07.

Új, dél-komáromi múzeum nyílik a Brigetio területén feltárt leletek számára

Végre méltó bemutatóhelyet kapnak a Brigetio tárgyi emlékei. A Komáromi Mezőgazdasági Részvénytársaság évekig üresen álló, volt székházát alakították át modern bemutatótérré, sőt, de költözik az ELTE régészeti tanszékének gyakorlati képzésközpontja is. A komplexumot a hivatalos megnyitó előtt február 25-én térítésmentesen lehet bejárni.

A Komáromi Mezőgazdasági Részvénytársaság nem sokkal a 2010-es évek előtt fejezte be működését. Az ingatlan évekig üresen, kihasználatlanul állt. Az önkormányzat 2011-ben vásárolta meg.

Dr. Molnár Attila polgármester elmondta: a többszintes, tucatnyi irodahelyiséggel, étkezővel, belső termekkel rendelkező egykori székház kifejezetten kedvező elhelyezkedésű, városrendezési szempontból stratégiai fontosságú helyszínen volt található. Az ingatlan a város egyik fő útvonala mellett áll, közel a belvároshoz, és a helyi Rüdiger tóhoz.

– A városvezetés semmiképpen sem engedhette meg, hogy az épületet sorsára hagyja, esetleg olyan befektetők jussanak hozzá, akik nem az adottságainak megfelelően használnák ki a benne rejlő lehetőségeket – fogalmazott a polgármester.

Annak lehetősége, hogy az ókori Brigetio páratlan leletanyagát bemutató Klapka György Múzeum ebben az ingatlanba költözzön át 2014-ben merült fel.

– A projekt célja elsősorban az volt, hogy az egykori római település, Brigetio területén feltárt leletek interaktív bemutatása volt, valamint egy innovatív, esztétikus, a XXI. század követelményeinek megfelelő épület és bemutatótér kialakítása – tette hozzá dr. Molnár Attila.

A beruházás során visszaállították az emeletes épület eredeti homlokzati megjelenését, felújították a tetőszerkezetet, kicserélték a tetőt, gondoskodtak az utólagos víz- és hőszigetelésről. Sor került az összes nyílászáró cseréjére, parkolókat építettek ki, az épületet pedig akadálymentessé alakították.

A földszinten kapott helyet az állandó római kori kiállítás, az időszaki kiállítást bemutató látógatóterem, installációs raktár, turisztikai bemutatótér, iroda, valamint egy ajándék-tárgyak értékesítésére szolgáló helyiség.

Az emeleten irodákat és további kiállítóhelyiségeket, a tetőtérben pedig előadótermeket alakítottak ki a szakemberek.

– Hamarosan pedig ide költözik az ELTE régészeti tanszékének gyakorlati képzésközpontja is, így Dél-Komárom felkerül az egyetemi városok térképére is – zárta gondolatit dr. Molnár Attila.

Az ókori limes hazai szakaszának Aquincum melletti legfontosabb települése, Brigetio tárgyi emlékei végre méltó bemutatóhelyet kapnak. A beruházás mérföldkő Komárom turisztikai vonzerejének növelésében, hiszen olyan helyszínt, programot tud a város az ide érkezők elé tárni, mely európai szinten is megállja a helyét.

Az Igmándi út 34. szám alatti komplexumot a hivatalos megnyitó előtt, az idegenvezetők világnapja alkalmából február 25-én térítésmentesen lehet bejárni. A vezetések 9, 11, 13 és 15 órakor indulnak.