Kultúra Dél-komárom 2022. 12. 06.

50 éves a dél-komáromi Múzeumbarát kör

Kecskés László, a dél-komáromi Klapka György Múzeum alapítója, és első igazgatója még 1972-ben szervezte meg a Múzeumbarát kört, mely az elmúlt félszáz év során a város egyik legaktívabb közösségszervező és hagyományőrző közösségévé formálódott. A jubileumi ülésre november végén került sor az intézmény Kelemen László utcai főépületében.

Számadó Emese múzeumigazgató elmondta, a kör minden hónap utolsó keddjén találkozik. Ezen alkalmakkor a helytörténészek mellett, akadémikusok, valamint a magyar és szlovákiai történész szakma krémje tart előadásokat Dél-Komáromban, általában a város történelméhez kapcsolódó témákban, vagy épp országos évfordulók kapcsán.

– Minden évben járunk kirándulni is, ezen utazások alkalmával múzeumokat, régészeti lelőhelyeket, ásatásokat, feltárásokat látogatunk. A Múzeumbarát kör léte azért is fontos, mert a tagság által az intézmény műtárgykészlete is gyarapodik, segítik a helytörténeti kiállítások szervezését, lebonyolítását – tette hozzá Számadó Emese.

A november 29-i jubileumi találkozón a tagság áttekintette a Kör első ötven évét, és levetítettek egy Klapka Györgyről szóló dokumentumfilmet is, melynek létrejöttében a múzeum is elévülhetetlen érdemeket szerzett, sőt szerepelnek benne a dél-komáromi ’48-as hagyományőrzők is.

A Múzeumbarát kör jelenleg mintegy félszáz aktív taggal működik, de folyamatosan várják az új jelentkezőket.

A Klapka múzeum egyébként ezekben a hetekben 26 év után költözik új helyére, a Brigetio Látogatóközpontba.