Sport 2020. 10. 20.

Komáromi akadémiából a szlovák első osztályba

Mészáros András a komáromi KFC labdarúgóklub akadémiáján kezdte pályafutását, ám már fiatalon elkerült a dunaszerdahelyi DAC csapatához, ahol 17 évesen a Slovan Bratislava elleni rangadón az első osztályban is bemutatkozhatott. Az ezt követő években András több csapatot is megjárt és előbb a másod-, majd pedig az elsőosztályban is állandó lehetőséget kapott aktuális klubjában. Jelenleg kölcsönben a román másodosztályú Csíkszereda csapatában szerepel, ahol utolsó 2 meccsén 3 gólt szerzett.   

Ahogy a legtöbb fiatal kissrácnak, Andrásnak is gyermekkorától az volt az álma, hogy focista lesz. Az álmodozáson túl a komáromi fiú azonban aktívan tett is azért, hogy álma valóra válhasson. Alapiskolás éveitől kezdte látogatni a komáromi KFC utánpótláscsapatának edzéseit, tehetségét pedig korán felismerték és még 18. születésnapja előtt leigazolta őt Dunaszerdahely csapata. „Minden a foci körül forgott. Otthon és az iskolában is folyamatosan fociztunk, focis kártyákat cserélgettünk, matricákat gyűjtöttem. Kiskorom óta Barcelona drukker vagyok. Eleinte Ronaldinho volt az, akiért rajongtam, nagyjából 2006 óta viszont már Messi számomra az abszolút legjobb. A KFC edzéseire 6 évesen kezdtem el járni, majd onnan kerültem 17 évesen Dunaszerdahelyre.

Először az FK 2007 csapatában játszottam, aztán mikor Világi úr megvette a DAC-ot, akkor igazoltam én is oda. A kezdeti években nem igazán gondolkoztam még azon, hogy mi lesz később, egyszerűen csak élvezni akartam a játékot. Később, amikor lehetőséget kaptam az első csapatnál edzeni, egyre jobban kezdtem bízni magamban és egyre nagyobb motivációval, egyre keményebben kezdtem edzeni“ – mesélt a kezdeti évekről Mészáros András.

A befektetett kemény munka pedig meghozta a gyümölcsét. András még 20 éves sem volt, amikor már bemutatkozhatott a szlovák első osztályban. Felvidéki magyarként pedig ennél talán nem is lehetne választani meghatározóbb pillanatot a debütálásra: a dunaszerdahelyi DAC játékosaként, a pozsonyi Slovan ellen.

András egyből a pozsonyi Slovan ellen debütálhatott az első osztályban

„Azt hiszem, örökké emlékezni fogok arra a meccsre. Őszintén szólva nem számítottam rá, hogy játszani fogok. A félidőben viszont már elküldött melegíteni az edző, a 70.perc környékén pedig magához hívott és közölte, hogy becserél. Egy csapásra tele lettem adrenalinnal és elkezdtem izgulni. De miután felmentem a pályára és az első labdaérintések jól sikerültek, megnyugodtam és már csak a mérkőzésre koncentráltam. Bár gólt nem sikerült szerezni és elveszítettük a mérkőzést 1:0-ra, úgy érzem, nem volt rossz bemutatkozásom. A következő fordulóban ráadásul a hazai szurkolók előtt is pályára léphettem. Nagyszerű fogadtatásban részesültem és csodálatos érzés volt, pláne, hogy győztes mérkőzést ünnepelhettünk. Nagyjából 5-6 ezer szurkoló volt jelen a stadionban és fantasztikus hangulatot csináltak“ – elevenítette fel a bemutatkozásának pillanatait.

A következő szezonban nagy átalakuláson esett át a dunaszerdahelyi DAC, melynek részeként András legtöbbször a csapat harmadik ligát játszó B csapatában kapott folyamatos játéklehetőséget. A 2017/18-as szezon második felében pedig végül kölcsönben másfél évre visszatért gyerekkori csapatához, a komáromi KFC-hez.

„Nagyon örültem, hogy a DAC csapatának része lehettem és bár kevesebb lehetőséget kaptam az első osztályban, ez egy nagy iskola volt a számomra. 2017 októberében azonban már nyilvánvalóvá vált, hogy kölcsönben máshol fogok szerepelni. Ezt követően jött egy megegyezés, hogy a DAC-ból 4-5 játékos távozik majd Komáromba. Természetesen egyből igent mondtam a lehetőségre. Nagyon örültem, hogy visszatérhettem a nevelőegyüttesembe és segíthettem a klubnak. Mikor télen Komáromba igazoltam, a csapat kiesőhelyen állt. A téli szünetben aztán kicserélődött az együttes nagy része és egy nagy hajrával sikerült végül megmentenünk a csapatot a kieséstől. A következő szezonban pedig mondhatni ott folytattuk, ahol előzőleg abbahagytuk. Sokáig még vezettük is a tabellát, végül pedig az 5. helyet sikerült elérnünk. Nagyon jól éreztem magam a klubnál, jól ment a játék is és a csapat is jó volt. A mai napig tartjuk a kapcsolatot“ – mondta András.   

András, a KFC színeiben

Bár a 2018/19-es sezonban a KFC színeiben rögtön a szezon első meccsén mesterhármast, összesen pedig 9 gól szerzett, a kölcsönszerződés lejárta után nem volt maradása Dunaszerdahelyen, hiszen lejáró szerződését nem hosszabbította meg a klub. Ekkor érkezett az első osztályba frissen feljutó Garamszentkereszt ajánlata. „Úgy gondolom, minden játékos álma, hogy az első osztályban szerepelhessen, ezért szinte rögtön igent mondtam az ajánlatra. De nagyon nagy köszönettel tartozom mindkét előző csapatomnak, a DAC adta meg elsőként az esélyt az élvonalban, a KFC-ben pedig állandó játéklehetőséget kaptam a másodosztályban. Így jó élmények birtokában tudtam otthagyni mindkét csapatot és vártam a kihívást az új csapatomban“ – avatott be András a klubváltás okozta érzésekbe.

András a garamszentkereszti Pohronie csapatában is rendszeresen megküzdött a kezdőbe kerülésért

Annak ellenére, hogy egy teljesen idegen környezetben találta magát még mindig rendkívül fiatalon, a másodosztályban eltöltött másfél év után András a szlovák első ligában, a Fortuna Ligában is rendszeres játéklehetőséget kapott és szinte az egész őszi szezont lejátszotta. „Az elején picit talán nehezebben indultak a dolgok, hiszen a barátnőmtől és a családomtól is távol voltam, de aztán sikerült belejönnöm és 18 meccsen végül 5 gólt szereztem.

De már az első pillanatban érezhető volt az első- és másodosztály közti különbség. Sokkal nagyobb az érdeklődés mind az emberek, mind a média részéről, emellett természetesen a játék minősége is jobb és bizony szép számmal vannak olyan játékosok, akik ellen nem volt könnyű játszani. De nagy lecke volt ez számomra és sokat fejlődtem“ – mesélt az új kihívásról a komáromi srác.

András a ´19/20-as szezon második felét kölcsönben Aranyosmarót csapatánál töltötte, mely mondhatni a Garamszentkereszt egyik riválisa volt az első osztályban való bentmaradásért folytatott harcban. A bentmaradást végül sikerült kiharcolni új együttesével, a szezon utolsó mérkőzésén ráadásul pont András góljával győzött a csapat Szered ellen. „Előrelépésként tekintettem az aranyosmaróti lehetőségre, hiszen a körülmények is jobbak voltak az egyesületnél és már nagyjából 10 éve az első osztályban szerepelnek. Sajnálatos módon viszont mindössze 4 mérkőzésen léptem pályára, mikor a koronavírus járvány miatt márciusban kényszerszünetre küldték a bajnokságot. A karantén utáni első meccsünkön aratott győzelemmel viszont rögtön sikerült bebiztosítanunk a bentmaradásunkat, szóval az utolsó meccsekre már lekerült a teher rólunk. Az pedig, hogy a szezonzárón nem csupán be tudtam találni, de az én gólommal nyertük meg a mérkőzést, elképesztő érzés volt. Csatárként természetesen elsősorban mindig a gólszerzés lebeg a szemem előtt és próbálok kapura törni. De persze ha valamelyik társam jobb helyzetben van, akkor megpróbálom játékba hozni őt“ – gondolt vissza András az örömteli pillanatokra.

A komáromi születésű focista jelenleg a román másodosztályban játszik, miután klubja a szezon kezdete után kölcsönadta őt Csíkszereda csapatának. András elmondása szerint a beilleszkedés azonban zökkenőmentesen zajlott. Olyannyira, hogy bár még csak 5 fordulón van túl új csapatával, máris 3 gólnál tart. Ezeket ráadásul az utolsó két fordulóban szerezte, előbb az Aerostar ellen egy gyönyörű szólót követően talált be a végül 3:2-re elveszített találkozón, majd a Temesvár ellen kétszer is megrezegtette a hálót, aminek köszönhetően csapata 2:0-ra győzni tudott. (szerk.: az interjú óta Csíkszereda egy újabb mérkőzést is játszott, amin 1:0-s vereséget szenvedtek)

„Szerencsére semmilyen probléma nem volt a beilleszkedéssel, hiszen nagyon kedvesen fogadtak Csíkszeredán. A társakkal az első naptól kezdve nagyon jól kijövök, nem mellesleg pedig az is nagy előny, hogy szinte mindenki magyarul beszél. Nagyon örülök, hogy már a negyedik mérkőzésemen sikerült betalálnom. Sajnálatos módon viszont az még nem ért pontot, hiszen kikaptunk. A következő meccset azonban már nagyobb magabiztossággal és nyugodtabban vártam és végül sikerült két gólt is szereznem, amivel hozzásegítettem a csapatot a győzelemhez“ – mesélt jelenlegi formájáról.

András gyönyörű szóló utáni gólja az Aerostar ellen 0:35-től
András góljai a Temesvár ellen 2:22-től és 3:20-tól láthatók

Végezetül terveiről is szót ejtett a komáromi születésű focista: „Jelenleg csak a Csíkszeredára koncentrálok. Folyamatosan készülünk a soron következő mérkőzésekre és remélem, minél több győzelemmel és góllal tudom segíteni a csapatot az előttünk álló hónapokban. A kölcsönszerződésem december végén lejár, az pedig, hogy merre visz majd az utam, még a jövő kérdése“ – mondta búcsúzóul Mészáros András.

(György Ádám; megjelent: az AhojSzia havilap októberi számában; fotók: Facebook, sportolunk.sk, székelyhon.ro)