Város 2016. 05. 18.

Komáromi játszóterek – ahogy az anyukák látják

Ha körbejárjuk Komárom lakótelepeit, több, kisebb játszótérrel találkozhatunk a panelházak között. Ezek közül többet az elmúlt években, évtizedben állították a gyermekek szolgálatába, néhol felújítva a régi hintákat. Az is nagyszerű dolog, hogy a tavalyi év során igyekeztek közmunkásokkal lefesteni, megrenoválni ezeket a hintás parkokat. Mi, kisgyermekes anyukák örülünk mindennek.

Ugyanakkor ki kell jelenteni: van még javítanivaló ezen a területen. Például sok helyen nincs hová leülni a kisgyermeket lekísérő szülőknek, ami különösen kellemetlen, ha mondjuk az anyuka terhes második gyermekével, de akkor is, ha egy fájós lábú nagymamáról van szó.

Nézzük, milyen véleménnyel vannak a komáromi anyukák játékparkok felszereltségéről és állapotáról?

JANKÓ ÁGI „Két kisgyermek anyukájaként már öt éve látogatom a komáromi játszótereket. A lakhelyünkhöz legközelebb eső játszótér – a „hetesi“ tizenkét emeletesek mögött – használhatatlan. Se a hinták, se a homokozó nincs olyan állapotban, hogy gyermekeimet nyugodtan kiengedném oda. Sajnos a többi játszótéren is rengeteg a rongálás, a szemét, a tönkretett hinta, szanaszét hevernek az összetört üvegek és cigarettacsikkek. Ez mind arról árulkodik, az emberek nem értékelik azt, amiért nem kell fizetni. Szigorú büntetéseket kéne alkalmazni! A környező országokban ezen a téren sokkal jobb a helyzet, elég csak átsétálni Magyarországra. Az elmúlt években történtek pozitív változások is, ami a hintás parkot illeti, és ez kétségkívül reménykedésre ad okot. Mindenképpen szükség lenne azonban a lakótelepi játszóterek felújítására, változatosabbá tételére is. Jó lenne, ha a szülők le tudnának ülni, padok kellenének, mert órákon keresztül álldogálni nem kellemes. Sok helyen hiányzik a homokozó (tiszta homokkal – a szerk. megj.), ami szerintem minden játszótér alapja, mivel a gyerekek a legtöbb időt ott töltik.“

Gyakori az ilyen látvány.
Gyakori az ilyen látvány.

ANITA „A lányommal régebben még jártunk játszótérre, de amióta a város csendesebb részére költöztünk, inkább saját udvarunkban rendeztünk be egy minijátszóteret. Közel lakunk a bicikliúthoz, amit szintén nagyon előnyösnek tartok, mivel autómentes. Az Olymp Centerben található ugripark nagy kedvencünk még, de csak a hidegebb időkben használjuk ki ezt a lehetőséget. Állítólag ott is van egy kinti játszótér, de azt még nem próbáltuk. A kisfiam a barátaival inkább a kertben játszadozik, focizik. Amíg ők eljátszanak, addig mi a szülőkkel beszélgetünk. Nekünk nem hiányzik a városban felállított hintapark-lehetőség, ha változatosságot szeretnénk, inkább kirándulunk egyet.”

Például ezeknek a hintáknak-mászókáknak a többsége már nem forog.
Például ezeknek a hintáknak-mászókáknak a többsége már nem forog.

HOLCZHEI ANDI „A komáromi játszóterek siralmasak. Ha egy-egy lakótelep nyert is egy-egy pályázatot játszótér kialakítására, az sem olyanra sikerült, ahol egy család délután kényelmesen és kellemesen eltölthetné az időt. Természetesen az a felnőtt, akinek nincs lehetősége a gyerkőcöt egy családi ház udvarán, vagy a nyaraló kertjében szórakoztatni, örül annak is, ami van. De hol a biztonság? Sajnos olyan időket élünk, hogy a háztömb előtt perceket kell várnunk, mire átjutunk az úton. Rengeteg száguldó autó halad át, figyelem nélkül arra, hogy ott gyerekek játszanak. Hiányolom az elkerített játszótereket, padokat a szülők számára. Legyártani, felállítani egy dolog, ám ha elromlik, vagy a fiatalok tönkreteszik, nem lenne rossz ha nem telne évekbe a megjavításuk. Az emberi butaság határtalan – ez viszont nevelés kérdése. Örömmel látom, hogy folyamatban van a komáromi hintáspark felújítása. A festés dezinfikálás is egyben. A toalett pedig minimum követelmény szerintem! Hatalmas gondot, hátrányt, problémát jelentett ez évekig. Továbbá örülnék, ha úgynevezett dupla hintákat is készítenének. Nagyon szórakoztató lenne a baba-mama számára egyaránt. Nem utolsó sorban szeretném megemlíteni a felhozatalt is. Szükség volna arra, hogy piszok nélküli homokozók, ügyességi játékok, mászófalak álljanak rendelkezésre, tehát minden olyan, ami a sportnak is kedvez – természetesen a kisgyermekek korának megfelelően. Emellett oda kellene figyelnünk egymásra és tiszteletben tartani más tulajdonát, vigyázni és óvni gyermekeinket és nem utolsó sorban pici városunkat!“

IMG_1309
Jellegzetes az is, hogy hiányoznak a hinták. Kádek Péter felvétele.

BIANKA  „Véleményem szerint több játszóteret lehetne, sőt kellene építeni Komáromban. Tisztább, rendezettebb helyekre van igény, mind a gyerekek, mind a szülők részéről. A környezetet is nagyban megszépítené, de persze csak ha működne a karbantartás és kevesebb lenne a vandalizmus. Szerintem a város nem törődik eleget ezzel a témával, pedig hely lenne bőven a bővítésre és gyerkőcből is sok van. Dél-Komáromban sokkal több, szebb, újabb játszótérből lehet válogatni. A változatosság kedvéért itt-ott elmegyünk a gyerekparkba vagy a Jumpland-be is. Szerencsére kertes házban lakunk, így levegőből meg futkosásból jut elég otthon is a kicsinek.“

55356bd119429
Illusztráció.

BÉKÉSI KATI  „Ahol mi lakunk sajnos nincs rá lehetőség, hogy kimenjek valamilyen játszótérre. Ha akad is hinta, valószínűleg szét van törve, a homokozók pedig általában tele vannak gazzal, fűvel, piszokkal. Az ilyen helyekre nem szívesen engedem be a kisfiamat. Ha kint szeretnék lenni, akkor nyáron a gyerekparkot választjuk, viszont ott meg sajnos sok a kullancs, úgyhogy vigyázni kell. Ahova gyakran eljárunk az a Jumpland (Olymp Center), ezt nagyon szereti a kisfiam, csak ott az anyukáknak bírniuk kell az iramot és futni a gyerekek után. Éltünk egy ideig Ausztriában is, ahol a falunkban éppen egy tiszta új játszóteret építettek. Ausztriában ugye leginkább a rend jellemző, amit elég könnyű megszokni. Úgy gondolom, hogy már jó úton halad Komárom is és igyekeznek mindig valamit újítanak. Tudomásom szerint most egy büfé is lesz a gyerekparkban, még nagyobb előrelépés, van már toalett is. Ennek mi nagyon örülünk!“

IMG_0027
Amit viszont az itt megszólított anyukák mindegyike dicsér, az a felújított „Törpés park”.

Összefoglalva tehát ezekre a dolgokra kéne odafigyelni az anyukák szerint:

1. Szükség lenne elkerített hintás parkokra is. Ez nagyon fontos, nem csak a forgalom miatt, hanem az egyre több kutya (pontosabban sajnos kutyapiszok) miatt is. 

2. Több padot kell kihelyezni, a szülők, nagyszülők számára. Gondolni kell a terhes anyukákra, fájós lábú nagyszülőkre is. 

3. A homokozókban rendszeresen cserélni kéne a homokot!

4. Szükség lenne legalább egy-két újfajta, modern, mozgásfejlesztő hintára, mászókára.

5. Rendszeresen meg kéne tisztítani a gyermekparkok helyszínét és környékét. 

6. Úgyszintén rendszeressé kéne tenni a karbantartást.

7. Azokat a kamaszokra, illetve felnőttekre, akik rongálják a közöst, valamilyen formában büntetést kéne kiróni. Ehhez persze el kéne kapni őket – azaz a játszóterek környékét jó lenne ellenőrizés alatt tartani. 

Milány Kincső és HDA