Kultúra Dél-komárom 2023. 02. 15.

Komáromi Napok – újra együtt ünnepel a két városrész

2020-ban és 2021-ben a járvány miatt elmaradt a térség legnépszerűbb tavaszindító fesztiválja, a Komáromi Napok. 2022-ben csak Észak-Komárom tartotta meg a rendezvényt. Idén azonban újra együtt ünnepel a két városrész.

Minderről dr. Molnár Attila, Dél-Komáromi polgármestere tájékoztatott egy videós bejelentkezésben. A déli városrész programjának szervezése már tavaly novemberben elkezdődött.

Mint minden évben, idén is április 26-án kezdődik a rendezvénysorozat, a hősies komáromi csata emlékére, és május 1-én ér véget.

Nyitóprogramként a két városrész önkormányata közös, ünnepi ülést tart, melynek helyszíne a dél-komáromi Csillagerőd lesz. Itt adják át a kitüntetéseket, így a Pro Urbe-díjat, a díszpolgári címet és a polgármesteri elismeréseket is.

Jókai liget
A déli városrész programjainak központi helyszíne idén is a Jókai liget lesz. Itt tartják az ingyenes rendevényeket, többek közt itt ad koncertet a a Bon-Bon zenekar, a Hooligans, Deák Bill Gyula és a Republic. Ezen kívül ezen a helyszínen mutatkoznak be a város civil szervezetei, egyesületei, csoportjai is. 

ErődFeszt a Monostori Erődben
Ezzel párhuzamosan indul az ErődFeszt a Monostori Erődben, ami belépős rendezvény lesz, de a komáromiak jelentős kedvezménnyel válthatnak jegyet. Itt színpadra áll a Tankcsapda, a ValMar, Majka, a Neoton Família, Demjén Ferenc és Rúzsa Magdi. 

A Komáromi Napok egyik kiemelkedő eseménye lesz a Brigetio Látogatóközpont átadása, ahol a Brigetio területén feltárt leletek kerülnek kiállításra. Emellett ide költözik az ELTE Tudásközpontja is, szóval Dél-Komárom felkerül az egyetemi városok közé. 

Az észak-komáromi programok egyelőre még nem ismertek. 

Forrás: Kisalföld