Kultúra 2021. 06. 10.

Koncertek, hadijátékok, színdarabok a dél-komáromi Monostori Erődben

Minden hétvégére kínál programokat a dél-komáromi Monostori Erőd, a kínálatban a koncertek, a hadijátékok, szabadtéri történelmi színielőadások is megtalálhatók – hangzott el sajtótájékoztatón szerdán a helyszínen.

    Molnár Attila polgármester elmondta, hogy a komáromi erődrendszer egyedülálló rendezvényhelyszín, ahol betarthatók a járványügyi intézkedések, egyúttal az önkormányzat minden hétvégére olyan programokat kínálhat a komáromiaknak, amelyek eddig hiányoztak a város közösségének.

    Czunyiné Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a programsorozattal az erőd falai közé visszatér az élet. „Azért tudunk most programot hirdetni, mert a magyarok felelősen álltak az oltás felvételéhez. A több mint ötmillió beoltottnak is köszönhető, hogy visszakapjuk a régi életünket” – mondta a képviselő.

    Vizeli Attila, a Monostori Erőd Nonprofit Kft. ügyvezetőjének tájékoztatása szerint az erődben a július 2-i hétvégén a hagyományőrzőké a főszerep, többnapos hadijátékkal emlékeznek Klapka Györgyre és katonáira. A hagyományőrző programok mellett gyermekprogramok, népi mesterségek képviselői és cseh kézműves sörök várják a látogatókat.

    A színházi programokból kiemelkedik A kőszívű ember fiai és a Szeretve mind a vérpadig című történelmi musical június végi bemutatója.

    Augusztusban megtartják az Amerikai Autók Fesztiválját, a városi sportcsarnok előtt Czibor Zoltán-szobrot avatnak.

    Augusztus végén egy határon átnyúló pályázat támogatásával a felvidéki hadjáratra hagyományőrző fesztivállal emlékeznek Észak-Komárommal közösen. A 150 éves erőd évfordulójának évében további rendezvényeket tartanak a 2. világháborúhoz és az 1848-49-es szabadságharchoz kapcsolódva.

    Az erődben szeptemberben vadászkutya, októberben pedig nemzetközi kutyakiállításra várják az érdeklődőket.

    A Monostori Erőd ad otthont a Magyar Fotóművészek Szövetsége őszi tárlatának, valamint idén is megrendezik a Retro Fesztivált – tájékoztattak a szervezők.

(mti)