Kultúra 2017. 07. 05.

Könnyen, gyorsan, hatékonyan – kémia oktatás kicsit másképp!

Július 4-én, kedden délelőtt tartották a középiskolai kémia tanárok részvételével zajló Kémiai Módszertani Napot a Selye János Egyetem Gazdaságtudományi Karán.

A szervezés már a májusi hónapban elkezdődött, hiszen a teljes felvidéki magyar tannyelvű iskolák tanári gárdája meghívást kapott a rendezvényre. Az esemény célja a kémia oktatás módszertanának megvitatása, valamint a jövőben a kémia tantárgyának minél hatékonyabb és érdekesebb köntösbe öltöztetése volt. Ehhez a SJE Kémia Tanszék segítségül hívott öt előadót, akik közül Hegedűs Erzsébet a nyitrai egyetem kémia oktatásának múltjáról, Peter Spišák a modern, drótnélküli laboratóriumi rendszerről, Mojzes Ildikó a kísérletezés innovációiról, Beáta Brestenská a mobillaboratóriumokról és kísérletekről, Podlupszki Tímea pedig a kémiaoktatásban felhasználható, hatékony és érdekes játékokról tartotta bemutatóját. A kávészünet után fórum következett, ahol a kémia tanításában felmerülő problémákkal, a pedagógiai gyakorlattal, a felvidéki kémiatanárok rendszeres szakmai fórumának igényével foglalkoztak.

A környékről és a távolabbról érkezett érdeklődők egy teljes termet megtöltöttek, hiszen a kémia szakterülete közös ügy. Egyre kevesebben választják továbbtanulási céllal ezt a képzést, ezért szükség van a szoros együttműködésre is, mely a Selye János Egyetem kezdeményezésére a középiskolákkal a jövőben létrejöhet.

Szólj hozzá!