Mix 2020. 04. 16.

KORONAVÍRUS: Már a komáromi kórházban is végeznek teszteket

Keddtől (április 14.) az AGEL csoport által működtetett komáromi kórházban is végeznek teszteket a COVID-19 vírus (koronavírus) diagnosztizálására. A vizsgálatokra heti 1-2 alkalommal fog sor kerülni a kevésbé súlyos tüneteket mutató páciensek esetében.

Miután jócskán megnövekedett a tesztelést végző helyszínek száma, a komáromi kórház ezzel az intézkedésével szeretné biztosítani a járás lakói számára is a tesztelési lehetőséget. A vizsgálatot azt az orvos rendelheti el (a Komáromi Regionális Közegészségügyi Hivatallal való konzultációt követően), akit a beteg először keresett fel. A közegészségügyi hivatal munkatársai ezt követően felveszik a kapcsolatot a pácienssel, egy adott időpontra berendelik, valamint informálják a tesztelésre való felkészülésről és annak menetéről. Az orrból és torokból történő mintavételre a komáromi kórház infektológiai szakrendelőjében kerül sor, a tesztelés költségeit pedig az egészségügyi biztosító fizeti.

A komáromi kórház igazgatója, Miroslav Jaška elégedettségét fejezte ki a tesztelési lehetőséggel kapcsolatban: „Örülök, hogy a komáromi kórház is csatlakozott azok közé az egészségügyi intézmények közé, melyekben lehetőség van tesztelésre. Fontos lépés volt ez a régió számára, hogy megelőzhessük a COVID-19 vírus terjedését. A körzeti orvosok immáron az egész komáromi járásból kórházunkba utalhatják szűrésre azokat is, akik ugyan nem szorulnak kórházi kezelésre, tesztelésük viszont indokolt.”