Kultúra 2021. 06. 18.

Közösen a Komáromi Kulturális Nyár sikeréért, a nézői hűség elnyeréséért

A komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ igazgatója Lakatos Róbert, sajtóértekezletet hívott össze, melyre meghívta azokat is, akik a komáromi nyári rendezvények megvalósításában és sikerében érdekeltek. 

A találkozón részt vett Keszegh Béla, Komárom város polgármestere, Klemen Terézia, a Lehár Ferenc Polgári Társulás ügyvivője, Kiss Réka, a Villa Camarum Polgári Társulás ügyvivője, valamint Jozef Černek, a Dramaťák és a Slovenskí rebeli vezetője is. 

A résztvevők egyértelműen állást foglaltak az együttműködés szükségessége mellett – az Egressy Béni VMK felvállalná a jövőben azt, hogy a helyi szervezőkkel együttműködve rendszerezze a kulturális rendezvényeket – ha a szervezők átruháznák a koordinációs szerepkört a VMK-ra, elkerülhetők lennének a bosszantó „egymásra szervezések“, nagyobb összhangban valósulnának meg azok a rendezvények, amelyek egy ilyen nehéz, COVID19-cel sújtott időszak után a nézők kegyeiért küzdenek. 
Azokban, akik az egységes szervezés mellett teszik le a voksukat, egyértelműen kirajzolódott egy szándék egy összehangolt kulturális platform működtetésére is – a tervek szerint a jövőben egy ún. kulturális hírportált is működtetne a komáromi VMK, mely a saját rendezvényein túl, más rendezvényeknek is propagációs felületet biztosítana. Ez egyelőre terv, addigis a közös gondolkodás és az összehangoltság elérése fontos szándék – ennek az első bizonyítéka az a sajtótájékoztató, melyen az összes jelentős szervezet jelen volt.

Ferenczi Zsolt, a Wine Garden ügyvezetője személyesen ugyan a találkozón nem tudott jelen lenni, de az ő programjai is teret kaptak az egységes plakáton, mely a Komáromi Kulturális Nyár címszó alatt gyűjtötte egy csokorba az eseményeket. 

Keszegh Béla polgármester is üdvözli az elképzelést, és elmondta, a városi hatáskörbe tartozó fejlesztések a kultúrára is kiterjednek – megújul a Tiszti pavilon szabadtéri színpada, pontosabban annak nézőtere. Új külsőt kap Domján Nikolett tervei alapján a VMK előtti tér, mely a jövőben egyfajta közösségi helyként működne.

Azon túl, hogy a sajtótájékoztató minden szereplője vázolta a nyárra vonatkozó kulturális terveit, Lakatos Róbert, az Egressy Béni VMK igazgatója azt is elmondta, hogy egy, a Nemzetpolitikai Államtitkársághoz benyújtott pályázati sikernek köszönhetően a VMK egykori büféjének a helyén egy kamaratermet alakítanak ki, mely alkalmas lesz bábelőadások megtartására is.