Kultúra Dél-komárom 2023. 10. 19.

Különleges programokkal várja látogatóit a Monostori erőd az ’56-os emléknapon

Jövő héten hétfőn, azaz október 23-án emlékeznek meg Magyarországon az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiről. A Monostori erődben egész nap találhatunk programokat.

Tonomár Istvántól, az Erőd munkatársától megtudtuk, az eseménysorozat délelőtt 10 órakor indul.

-A látogatók a legkülönfélébb akadálypályákon mérhetik össze tudásukat, lesz lézeres lövészet, távolságmérés távcső segítségével, légpuskázás, gumigránát-dobás, de az ikonikus Csepel teherautón is utazhatnak a résztvevők. Tárlatvezetéseink délelőtt 11 órakor és délután 13 órakor indulnak, sőt alkonyatkor, 17 órától vezetett fáklyás vonulást is tartunk a kazamatarendszerben. A nap során a kulturális programok sem maradnak el, hiszen 15 órától a Magyrock Dalszínház mutatja be Csengeri Attila és Egyházi Géza főszereplésével, a Benned él a magyarság című zenés történelmi időutazást – mondta Tonomár István.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc Magyarország sztálinista terror elleni forradalma és a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharca, amely a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. A budapesti diákoknak az egyetemekről kiinduló békés tüntetésével kezdődött 1956. október 23-án, és a fegyveres felkelők ellenállásának felmorzsolásával fejeződött be Csepelen november 11-én.

A harcokban a titkosítás alól 1993-ban feloldott statisztikai adatok szerint 2652 magyar és 720 szovjet állampolgár esett el. A forradalom következményeként hozzávetőleg mintegy 200 ezer magyar hagyta el az országot, túlnyomó többségük Ausztria felé menekülve.

1957 januárjától a forradalom résztvevőit tömegesen börtönözték be, majd sokukat kivégezték. A brutális megtorlást és a magyar nép elnyomását az ENSZ és a világ közvéleménye egyaránt elítélte.