Mix 2019. 10. 28.

Selyések a Rákóczi Szövetség vendégeként Budapesten

A Selye János Gimnázium III.B osztálya idén remek lehetőséget kapott, hogy részese legyen az 1956-os emlékünnepség-sorozatnak. 2019. október 22-én a Rákóczi Szövetség meghívására a Marianum Egyházi Iskolaközpont csoportjával közösen indultunk útnak és emlékeztünk meg a 63 évvel ezelőtti eseményekről. A Rákóczi Szövetség 27. alkalommal szervezte meg a Gloria Victis programsorozatot, melyen idén rekordszámú, 3000 Kárpát-medencei középiskolás és egyetemista vett részt.

Miután a délelőtti órákban megérkeztünk Budapestre, egy rendkívüli meglepetésprogram várt ránk, mégpedig egy dunai hajózás. Az Európa hajón egy nagyon kellemes három órát töltöttünk el. Az ízletes ebéd után a hajó fedélzetéről csodáltuk a lenyűgöző budapesti látképet, az Országházat, a Budai Várnegyedet és a Gellért-hegyet. Még az időjárás is nekünk kedvezett, hiszen mindezt csodás, verőfényes napsütésben tettük, ráadásként pedig a Kiss Kata Zenekar még kellemesebbé varázsolta a hangulatot.

A hajóról a Műszaki Egyetemnél szálltunk le, ahol kezdetét vette a megemlékezés. Mi, diákok és tanárok a Műegyetem előtt, kivetítőn követtük az eseményeket, ill. hallgattuk a beszédeket. Az egyetem előtti tér fokozatosan telt meg emberekkel, felemelő érzés volt látni, ahogy az összeverődő kis csoportokból hatalmas tömeg válik. A hangulat viszont csak ezután érte el tetőpontját, amikor lassacskán mindenki kezében megjelentek a fáklyák. Izgatottan vártuk, hogy végre meggyújtsuk őket – fokozatosan „lángba borult” az egész tér, mígnem elindult a menet és kezdetét vette a nap csúcspontja, a fáklyás felvonulás. Büszkén vonultunk végig a rakparton, ahol annak idején elődeink is. Leírhatatlan érzés részese lenni egy ekkora, utcán felvonuló, ünneplő tömegnek – bár nekünk, a mai fiatal generációnak, aki beleszületett a szabadságba, már szinte elképzelhetetlen az az ösztönös erő, amely a legnagyobb hatalommal szembemenve és szembeszállva a szabadságért kiáltott.  A felvonulás a Bem téren koszorúzással ért véget, ahol 63 évvel ezelőtt ezrek hallgatták a Nemzeti dalt Sinkovits Imre előadásában. 

Három diáktársunknak – nevezetesen Pinke Viviennek, Édes Krisztiánnak és Keresztes Leventének – kicsit más volt a programja, ők ugyanis sikeresen bejutottak a Rákóczi Szövetség Gloria Victis történelmi vetélkedőjének középdöntőjébe. Amíg mi a Dunán hajóztunk, addig ők egy feladatlappal küzdöttek a Műegyetem egyik előadótermében. Természetesen, később ők is csatlakoztak a fáklyás felvonuló tömeghez. A Bem téri ünnepség után még egy esti koncert erejéig a Bagossy Brothers Company várt rájuk lazításként a MOM Parkban, másnap pedig azon izgulhattak, vajon bejutnak-e a szóbeli döntőbe. Ha a legjobb tíz csapat közé nem is kerültek be, a selyés versenyzők is határozottan állították, hogy e három nap élményeiért megérte hónapokon át dolgozni.

Reméljük, hogy jövőre is megadatik ez a lehetőség diákjaink előtt!

(Vajányi Orsolya, Elek József)