Kultúra 2021. 09. 24.

KultúRecept és nemzetközi díj – Jókai Ági élete csupa újdonság

Egy péntek délutáni online csevegés alkalmával mesélt a felvidéki színésznő filmfőszerepéről, valamint podcast/videós anyagairól utóbbinál meghívott vendégekkel a főszerepben. Ági újfajta feladatköreiben is brillírozik tavaly feleségként debütált, idén pedig a Komáromi Jókai Színház színpadára is visszatér.

A pásztor című filmben játszott szerepéért, mely már a Netflixen is megtalálható, ezúttal a Lonely Wolf Filmfesztiválon is kitüntették a fiatal színésznőt, nehéz sorsú, meneküléstörténetet mozivászonra vivő alakításáért. Miről is szól a film? Adott egy pásztor, Székely B. Miklós játékában, aki zsidókat bújtat, köztük a szóban forgó főszereplőnőt is. A cselekmény lelőtt zsidók, hajtóvadászat a menekültek után és náci katonák kegyetlenségének ötvözete jegyében bontakozik ki, megaláztatásokkal, erőszakkal és tragikus sorsokkal tűzdelve, amiben Jordán Tamás is feltűnik.

„Hiszek abban, hogy minden szerep megtalálja a saját emberét,ezért is szeretem a hivatásom, mert sokszor rímel az életemre, azért kapom, hogy tanulhassak belőle.” Ági elmondása szerint terápiaként éli meg az adott feladatot, ami sokszor lélekőrlő, ugyanakkor vissza is tölti az embert. “Attól szép az egész, hogy mindenféle lehetsz, ha megérted egy szerep motivációját. Ettől függetlenül persze nincs rá garancia, hogy az alakítás végül jó lesz….”

Hát jó lett! Olyannyira, hogy meghozta Ági számára az első komolyabb elismerést. Először a Skandináv Nemzetközi Filmfesztiválon, nemrég pedig a Lonely Wolf Prize legjobb főszerepért járó díjjal Ágit is kitüntettéklegjobb idegen nyelvű film és legjobb jelmez kategóriában pedig további két elismeréssel gazdagodott a nagyjátékfilm, melyet több moziban is vetítettek.

A kellemes, mély orgánumú színésznő koncertekkel járta Olaszországot a járvány előtt, így felmerült a kérdés, vajon szinkronizálást is vállal-e?Sajnos egyelőre nem sikerült ezen a vonalon elindulnom. Néhány alkalommal már nekifutottam, de persze örömmel venném, ha végre ilyen jellegű munkáim is lehetnének. A járvány alatt például a Pátria Rádióban a Kisherceget mondtam fel hangoskönyv formájában, nagyon szép feladat volt.”

Ezidőtájt fogalmazódott meg benne a KultúRecept gondolata is, mely egy főzőcsoporttal indult a Facebook-on. Ágiék családjában ugyanis anyai ágon mindenki nagyon jól főz, édesanyja például a klasszikus ételek mellé mindig kikísérletez valami különlegességet is. Ági gyerekkorától kezdve maga is sokat ült a konyhában és passzív tanulóként leste el a praktikákat. Szinte mindent meg tudok már csinálni, hiszen kipróbáltam és működik. Pozsonyi fősulis éveim alatt eleinte ugyan kaptam otthonról a csomagolt kaját, de aztán magamra lettem utalva, így felfejlesztettem etéren is a készségeimet. Az öcsém is viszi ezt a vonalat, a budapesti Gundel iskolában végzett és szakács lett. Jelenleg ösztöndíjas Franciaországban, ott tanul tovább.

Az utazás és a főzés pedig gyakran összefonódik, Máténak profi szinten is ez a terve. Elvégre kiskorától mondogatta, hogy szakács lesz.” Ági egyébként az étteremmel szemben jobban preferálja a baráti vendégeskedést, ő maga nagyon szeret vendéglátó lenni.Elég finnyás, válogatós vagyok, tehát szeretem én elkészíteni, amit megeszek. Kedvencem a mediterrán konyha: francia, olasz, görög, amiben sok hal és zöldség van, a saláta pedig nálunk nemzeti eledel: ha nincs saláta, nincs étkezés.”

A régóta dédelgetett nagyprojekt pedig innen forrta ki magát. „A főzés iránti szeretetemet és a színészportrékat gyúrtuk össze, amiből végül életreceptek váltak. Lassan egy éve fut a vlog, Instagramon is elérhetőek vagyunk. Komáromban is forgattunk már, ez a videó hamarosan, terveink szerint szeptember 30-án debütál, ami miatt nagyon izgatott vagyok. Ugyan nem kifejezetten populáris, main stream kategória a miénk, nehéz bevonzani a nézőket, de bízom benne, hogy megtaláljuk a saját célközönségünket.”

A KultúRecept csapatát fiatal, tehetséges emberek alkotják, akik havi rendszerességgel vesznek részt a műsorok elkészítésében. Közülük Torma Sándort muszáj kiemelni, aki gyakorlatilag szinte az első pillanattól becsatlakozott a csapatba. Őt általában nem látni, hiszen a kamera másik végén áll, illetve az utómunkálatokat végzi, de a befektetők ellőtti pitchelésen például vele karöltve képviselik a csapatot. A MagentaKraft ugyanis több mint 100 jelentkező közül az első 5 legígéretesebb kezdővállalkozás közé sorolta a KultúReceptet.Célunk, hogy egy mérvadó kulturális platformmá alakuljunk, az igényesebb kultúrafogyasztókhoz megtalálva az utat.”

A forgatócsapat hosszú lista alapján hónapról hónapra, közös ötleteléssel találja ki a következő tematikát, 20-45 perces intervallumokban elbeszélve azt. Mára már Spotify-on is lehet őket hallgatni, de továbbra is jelen vannak a YouTube-on is. „Alternatív színház, kortárs-, és könnyűzene, képzőművészet, költészet, gasztrokultúra, designerek, beszélgetés Zsidró Tamással vagy Papp Janóval, esetleg egy közéleti témázás Ficza Isti barátommal, amikor csak mondjuk a magunkét mindennel kísérletezünk. Nagyon büszke vagyok, hogy a Skype-os felvételektől mára eljutottunk egy TV minőségű műsor elkészítéséhez. Csupa olyan személy tesz hozzá a projektekhez, akik egyet akarnak. Azonos a világnézetünk, a saját közegünkben egy az érdekünk: például felhívni a figyelmet azon szakmákra, melyek nélkül nem volnánk, de boncolgattunk már nőjogi kérdéseket is.”

A KultúRecept csapata olyan művészeket szeretne szerepeltetni, akik egyébként nem folynak a csapból, mégis megérdemelnék a reflektorfényt. E téren befutott már különböző felkérés is hozzájuk, de ehhez pici türelem is szükséges, hiszen hosszú a lista, és folyamatosan bővül…

A hazatérés kapcsán… Október közepétől Ági a Presznyakov fivérek: Csónak avagy előttünk a vízözön darabját játsza majd a Jókai Színházban és kifejezetten örül, hogy vendégszereplőként visszatérhet szülővárosába.A COVID személy szerint egyébként sok szempontból jót tett nekem, többek közt amiatt is, mert közös ovink óta hosszabb szabadságom nem volt mondja nevetve – így most adódott időm rájönni, mi az ami fontos, és mi kevésbé.” Ráadásul az első igazi visszatérés a reális valós életbe hozott nem várt negatívumokat is.A kiszámíthatatlanságnál kevés rosszabb létezik. Ráadásul sajnos a rosszat is hajlamosak vagyunk megszokni, és amikor az embert ki-be rángatják, nagyon nehéz változtatni így hirtelen például nem tudtam mit kezdeni azzal, hogy vissza kell térni a színpadra, vagy hogy már nem kell maszkot hordani. Nehéz feldolgozni, hogy az lett az idegen, ami azelőtt normális volt.”

Ági és férje, Dobri Dániel tavaly a boldogító igent is kimondták. „Mondjuk maszkban eléggé abszurdnak éltük meg a szertartást. Furcsa, felemás, tragikomikus érzés volt így esküdni.”

És vajon mennyire köti őket össze a munka házastársként? „Nem toljuk túl ezt a biciklit. Hagyjuk egymást érvényesülni, hogy még véletlenül se legyen egyikünk a másik árnyékában. Nem nyomjuk egymást, akkor dolgozunk együtt, amikor jólesik és ez így van jól.”

Fotók: Torma Sándor