Kultúra 2012. 10. 16.

Obama elnök is elismeri a komáromi művész munkáját

Észak-Karolinában, Greensboroban találkoztunk Ferency Imre grafikus művésszel. A hatvan éves, Amerikában élő magyar művész fekete-fehér ceruza portrékra szakosodott. Saját fejlesztésű egyedi technikával  készíti rajzait, így a legfinomabb részletek kidolgozása teszi a portréit műalkotássá, melyeket maga Obama elnök is elismeréssel méltatott. Első látásra a legtöbb ember el sem hiszi, hogy a portékat kézzel rajzolták, annyira élethűek. 

Kedves Imre, meséljen az olvasóinknak, mióta él itt és hogy került ki az Államokba?

-Jókai Mór szülővárosából, Komáromból  érkeztem  2008 áprilisában az Államokba. A lányom cserediákként került ki 1994-ben, és később itt telepedett le. Az unokám megszületése után úgy döntöttem a feleségemmel együtt, hogy itt maradunk, amíg tudjuk segíteni az unokám nevelésében.

Otthon is rajzzal foglalkozott?
-Otthon a reklám szakmában dolgoztam. Rajzzal fiatal koromban kezdtem foglalkozni, de sajnos a kommunista rendszerben nem tudtam képezni magam. 30 év kihagyás után kerültem vissza a művészetek világába.

Hogy lett ilyen ismert a rajzolással Amerikában?
-A szakmában lévők hamarosan felfigyeltek rám, mivel a lelkemet adtam bele.

Voltak ismert személyek is a modelljei?
-Többnyire ismert személyek a modelljeim (pl. az Obama-család, Clinton külügyminiszter asszony, XVI. Benedek pápa, a Dalai Láma, II. Erzsébet királynő, stb.)


Hallottunk róla, hogy Obama elnök és a First Lady is nagyon örült a portrénak, amit róluk készített.
-Igen, köszönő levelet kaptam tőlük a rajzokért, nagyon tetszett nekik.

A családja mit szól a sikereihez?
-A családom elismeri a munkámat és mindenben támogat. Tudja, mosogathatok, takaríthatok és ha van időm, rajzolhatok!

 

Mik a tervei a közeljövőben? Kiről vagy kikről készül majd portré?
-Ember tervez, Isten végez… Az USA 50 tagállamának kormányzóit szeretném lerajzolni és kérném őket, hogy az ott élő magyarokat mindenben támogassák! De vannak befejezetlen portréim is, melyeken még dolgoznom kell.

 

Ha valaki szeretne magáról vagy bárkiről rajzot készíttetni, hogy lehetséges?
-A weboldalamon keresztül tud kontaktusba lépni velem bárki, amire mindig nyitott vagyok. Ha elküld nekem egy fotót, arról el tudom készíteni a portrét is. Természetesen a fotónak nagyon jó minőségűnek és nagy felbontásúnak kell lennie, hiszen a részletek pontos kidolgozása csak így lehetséges.

www.ferenczyimre.com

(Amerikai Hírújság:gr nyomán, sziakomárom)

Szólj hozzá!