Blog 2022. 10. 13.

Őszi mesék Csiku digitális tollából

Ha görgetem a közösségi médiát, rendre szembe jön egy-egy kedves kis rajz. Szemüveges lány, fehér kis szőrmók kutyával. Volt osztálytársamat, Dózsa Csillát vélem felfedezni benne. Nem tudok más reakciót tenni rá, mint szivecskét. A harmincas éveiben járó német nyelvtanár rengeteget olvas több nyelven, tapasztalatairól pedig rendre hírt is ad egy-egy magvas idézet, vagy felolvasás formájában. A digitális rajztechnikát autodidakta módon sajátította el körülbelül egy év alatt – aminek köszönhetően immáron nemcsak hangot, de látványt is öltenek gondolatai.

Csiku mindig is szeretett kézzel írni, minél szebben. Korábban letteringgel, azaz modern kalligráfiával foglalkozott. „Először megtanultam, hogyan fejlesszem magam, analóg módon. Ez a költségesebb, hiszen megfelelő papír és tollak kellenek hozzá. Végül inkább beruháztam egy iPad-re, így akárhányszor újrakezdhettem, anélkül hogy szemetet termeltem volna. Mindennapos elfoglaltsággá vált. Egyszerűen megnyugtat, lelassít egy pörgős nap után.

Esténként alig várom, hogy hazaérjek és lerajzolhassam, amit napközben kigondoltam.”

Egy naptárat állított össze először, ehhez pedig évről évre próbált valamit hozzátenni. Ugyanabban a program nemcsak írni, hanem rajzolni is elkezdett. Amit aktívan gyakorol az ember, az egyre jobban megy. Ez inspirált.”

Csikum digitális rajz
Csiku, digitális rajz

Mióta Csikunak kutyusa is van, (a kisállatot körülbelül egy éve fogadták be. Kint kóborolt és mivel nem sikerült gazdit találni neki, nem volt kérdés, hogy otthont biztosítanak neki) egyre hangsúlyosabb megfigyelője lett a természetnek. Miközben Skippyvel sétálunk, jobban észlelem a színeket, a levelek formáit, a felhőket, mindent. Szeretem, ha a rajzaimnak ez a témája. ” A következő ihletforrás pedig Csilla számára a temérdek könyv, melyeket rendszeresen olvas. Ez is egy amolyan reflexió számomra.

Mindig akad olyan jelenet a regényekben, amit le szeretnék rajzolni.”

Csiku digitális rajz

Csiku naptárain és képein is nagy erőkkel dolgozik. A Čierne na bielom szlovákiai online antikváriummal mindig kitalálnak valami újat. A Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesületének tervezett borító pedig annyira megtetszett nekik, hogy végül beemelték a munkásságukat összefoglaló kiadvány belsejébe is, így a szövegeket Csilla rajzai díszítik.Találkozott két szenvedélyem – a könyvek és a rajzolás. Gyakran a két fővonal is összeér az életemben.

Egy diákom például megkért, hogy készítsek címkét a borainak.” 

Csiku egy titokzatos projektet is megemlít, amire 2023-ban kerül majd sor. Jövő ősszel lesz ennek kézzel fogható gyümölcse, de nem szeretném ilyen hamar lelőni a poént. Mindenesetre ez a legjobb dolog, ami a rajzos vonalon, sőt, ami úgy egyáltalán történt velem. Remélem jövőre ilyenkor már nagyon boldogan fogok beszámolni erről is.”

Milány Kincső – MKey