Blog 2012. 01. 30.

„Kutyahideg” várható-Óvjuk kisállatainkat!

Beköszöntött térségünkbe a „szibériai” klíma. Sapka-sál! Kisállatainkra is gondoljunk! Alábbiakban a Rex Komáromi Állatvédő Egyesület felhívását olvashatjátok.

A téli hidegben mi, emberek is könnyen átfagyunk, nem is beszélve a vékonyabb csontozattal és izomzattal rendelkező állatainkról.
A tartós hidegben, nedves és szeles időben az állati szervezet hőszabályozása meleg búvóhely nélkül gyorsan felborul. Ilyenkor az állatok testének belső hőmérséklete lecsökken, ami az életjelenségek csökkenéséhez, elhanyagolt esetben azok megszűnéséhez, különböző fokú fagyási sérülésekhez, majd a kutya fájdalmakkal teli pusztulásához vezethet. Elsősorban tehát a szabadban tartott kutyák vannak veszélyben, közülük is azok, akik ki vannak kötve!

Ezen felül a kistermetű kutyáknál még nagyobb a kihűlés veszélye, a rövidszőrűek szőrtakarójának hőszigetelő képessége pedig minimális.

Vacogtak már kimerültségig, vagy érezték már elviselhetetlennek a hideget? Akkor már belekóstoltak abba, amit a kint tartott kutyáknak folyamatosan, napokon, heteken keresztül viselnie kell… ha tud. Semmi másra nem kell gondolniuk ahhoz, hogy segítsenek saját állatukon.
A kutya először vacogni kezd. Vacogással a szervezet hőt próbál termelni. A mozgatás azonban csak ideig-óráig képes biztosítani a kellő testmeleget, majd a végtagok és a kiálló testrészek a végeiktől kiindulva fagyásnak indulnak. A kutya a vacogásban egyszer csak kimerül, azután nem marad ereje mozogni és kihűl. Ha túléli is, életre szóló betegséget és fájdalmat szerezhet.
Amit tehetünk, ami időnkből csupán néhány percet, energiánkból észrevehetetlen mennyiséget igényel:
Biztosítsunk száraz, meleg kuckót fázó kutyánknak. Aki megteheti, engedje be éjszakára garázsába, előszobájába, egy sufniba vagy hasonló védett helyre az állatot. Egy szigetelt kutyaól, bejáratán szélvédővel tökéletes megoldás lenne. Ha azonban csak sima kutyaház, legrosszabb esetben vashordó áll a rendelkezésünkre, a legegyszerűbb azokra kívülről! régi rossz takarót, pokrócot, kabátot vagy más szövetet, rongyot borítani, leszögelni vagy pár téglával a földhöz rögzíteni, hogy a szél el ne vigye. Még a gallyakkal való alapos beborítás is javít a helyzeten. Belülre tehetünk szalmát vagy rongyokat, amit nedves időben időnként cseréljünk vagy szárítsunk ki. Fontos, hogy a bejárathoz erősítsünk valamilyen szélfogó anyagot, ami teljesen befedi azt. A kutya csak így tudja felmelegíteni a kuckót.
Tehát max. fél óra alatt megszüntethetjük a kutya szenvedését, aki azonnal hálás lesz érte, akkor is, ha addig hozzá sem szóltunk.
Cicáknak ugyanígy készítsünk meleg, szélvédett zugot, ahol meghúzhatják magukat az elviselhetetlen hideg elől.
Amire még figyeljünk:
A víz ilyen hidegben gyorsan befagy. Ne hagyjuk kiszáradni a kutyát! Legalább egyszer egy nap jusson langyos vízhez.
Ezenkívül használjunk só helyett homokot azokban az udvarokban ahol kutya mászkál, mert a só szétmarja és mélyen átsebesíti a tappancsát.
Télen ahol jut, ott adjunk egy kicsivel több táplálékot a fázó kutyáknak.
És kérjük Önöket tisztelettel: Nézzenek át legalább a szomszédba! Ha tudunk olyan állatról a környezetünkben, aki védtelen, fázik, éhezik, vagy szomjazik mert saját gazdája nem tud, vagy nem akar gondoskodni róla, nekünk ellenben van fölösleges meleg rongyunk és szabad fél óránk, hát SEGÍTSÜNK! Az utcán élőkön is!

Köszönettel: Rex Komáromi Állatvédő Egyesület, sziakomarom