Város 2022. 10. 21.

Leélt iskolaépület helyett modern bérlakások – tegnap vehették át a kulcsokat az új lakók

2022. október 20-án, csütörtökön vehették át a családok az újonnan épült bérlakások kulcsait Őrsújfalun. Az átadón jelen volt Katarina Bruncková államtitkár asszony is, aki a bérlakás programot (SFRB) felügyeli. A kulcsokat Keszegh Béla polgármester adta át az új lakóknak.

Őrsújfalun a korábbi iskola épülete 17 évig kallódott, 3 éve kezdődtek el a felújítással kapcsolatos előkészületek.

Az építkezés egy éve indult, a kiadások 40 százaléka állami támogatás, a fennmaradó rész pedig előnyös állami hitel, amit a lakbér formájában térítenek a lakók.

A 14 lakás a legújabb előírásoknak megfelelő, rekuperációs légtechnikával és 8 napelemmel a tetőn, amely a meleg víz előállítását segíti.

Az épület hőszigetelése A0-ás normának felel meg, így a rezsiköltségek is a lehető legalacsonyabbak. Az épület mellé 21 parkolóhely került kialakításra az új lakóknak, a város rendezte a zöld területet is az épület körül.

A korábbi jelentkezések alapján, a sorsolást követően 10 család költözött most be, a maradék négy lakásra a közeljövőben jelentkezhetnek az érdeklődők.

Az átadó után Keszegh Béla polgármester megmutatta Bruncková államtitkár asszonynak azt az építkezést a belvárosban, ami két hete indult és további 16 új startlakás létesül egy éven belül.

Mennyi a teljes költségvetése az őrsújfalui bérlakásnak? Lakások: 721 907 eur; Technikai háttér: 29 900 eur

Ebből mennyi állami támogatás és mennyi a hitel (milyen kamattal)? Lakások: Dotáció: 288 760 eur Hitel: 433 140 eur (1%-os kamattal)
Technikai háttér: Dotáció: 8 370 eur Hitel: 20 130 eur (1%-os kamat)

Milyen megújuló energiaforrást biztosít? Mire lesznek ott elegek a napelemek? 8 db egyenként 2,4 m2 felületű napkolektor lesz a tetőn felszerelve és fog segíteni a melegvíz előállításában ami egy 750 literes melegvíztartályra lesznek csatlakoztatva

Milyen lesz a hőszigetelési norma? A0

Mennyi parkolóhely lesz? 21 hely, amiből egy mozgáskorlátozott

Forrás: sajtóhír