Város 2015. 08. 06.

Legkésőbb egy év múlva kész az új mozi – hol tart most a felújítás? Képekkel.

Komárom városa két évvel ezelőtt adta Ryšavý Boldizsár (Boldi) kezébe a mozi épületét. A vállalkozó (akit a Komáromi Extrém Sport Klub vezetőjeként is ismerhetünk) 20 évre kapta kölcsön az épületet azzal a feltétellel, hogy felújítja azt. A szerződés szerint nem fizet semmit az épületért – viszont minden hónapban köteles benyújtani a számlákat, mennyit költött a felújítására. Úgy tűnik, a költségek dupla annyiba fognak kerülni, mint ahogy azt tervezték – de a vállalkozó azt mondja: ez az ő rizikója. A lényeg, hogy ismét legyen mozi Komáromban.

És lesz?
Lesz bizony! Egy éven belül megindíthatjuk a 3D-s, korszerű mozit. Már nagyon megérdemli ez a város! Az eredeti elképzelés szerint most kellett volna megnyílnia. Sajnos azonban számos, előre nem látható problémával kellett szembenéznünk. Például csak a takarítás két hónapig tartott – elképesztő mennyiségű kacat, lim-lom halmozódott itt föl! Vagy százszor szétszedtük a fűtésrendszert: hol itt, hol ott volt vele valami gond, ami mindig akkor derült ki, amikor már azt gondoltuk, végre sínen vagyunk. Végül az egész rendszert ki kellett cserélni. Ez történt a villannyal is. A pince pedig rendszeresen beázott. Eltartott egy ideig, mire rájöttünk, hogy a kanalizáció csövei, illetve az azt körülvevő falak vannak elrohadva. Ezért hamarosan utcát is bontunk, hogy hozzáférhessünk. De az az általános bürokrácia, ami országunkra jellemző, se könnyítette meg a dolgunkat. Így hát kértünk még egy év halasztást.

IMG_3510 (Small)
Komárom városa két évvel ezelőtt adta Ryšavý Boldizsár (Boldi) kezébe a mozi épületét.

Jelenleg hol tart a felújítás?
Lehet, hogy nem úgy tűnik, ha itt körülnéz, de a nehezén már túl vagyunk. Szinte már csak „szépítünk”. A fűtés- és villanyvezeték kicserélve, a vizesblokkok beépítve, a második emeleten már állnak a szobák, csak ki kell festeni és be kell bútorozni őket. Maga a moziterem nincs olyan rossz állapotban, a hangszigetelést csak három helyen kell kijavítanunk – az új kárpit és az új fotelek megrendelve, a filmvetítéshez szükséges eszközöket már kinéztük.

Azt mondja, a második emeleti szobák már állnak. Miért, mi lesz a második emeleten?
Kívülről nézve nem is gondolnánk, mekkora épületről van szó. Bármilyen hihetetlen, de valójában négy szintet kell rendbetennünk – vagy másképp fogalmazva négy szintben gondolkozhatunk. A legfelső, második szinten olcsó turista szállót szeretnék kialakítani. Ebben azért látom a fantáziát, mert igaz, hogy a Komárom szívében több panzió is található, de ezek többnyire luxust nyújtanak, és eléggé drágák. Mi a diákokra, a fiatalokra szeretnénk építeni, akik egy szál hátizsákkal vonatoznak vagy stoppolnak. A folyosó végén található a női, a másik végén a férfi zuhany. Lesz egy kis konyha, ahol kávét-teát főzhetnek, vagy összedobhatnak maguknak egy gyors ételt. Ezen az emeleten láthat egy szép nagy, utcára néző teraszt is: ezt parkosítjuk, az itt lakók kiülhetnek majd ide. A második szinttel jól állunk – már csak takarítani, festeni és bútorozni kell.

IMG_3496 (Small)
Az egyik szoba – már csak takarítani, festeni és bútorozni kell.

Mi lesz az első emeleten?
Látja ezt a szép, hatalmas ablakokkal rendelkező helyiséget? Itt lesz a mozi „főhadiszállása”, az iroda. Nem én leszek a mozi igazgatója, erre a tisztre szeretnék egy hozzáértő személyt találni. Mellette található a vetítőhelyiség – a szükséges technikai berendezéseket csak a legutolsó lépésben hozzuk ide, amikor már minden csillog-villog, hogy nehogy kárt tegyünk bennük. Az első emeleten található egy érdekes helyiség is. Attól egyedi, hogy viszonylag nagy, külön vizesblokk tartozik hozzá – sőt, külön bejárata is van. Olyan, mint egy kis lakás a mozi szívében. Sokat gondolkodtam rajta, mit kezdjek vele. Valószínűleg egy apartmant alakítok ki itt, mondjuk családok számára. Az az elképzelésem, hogy ha majd a Booking.com-on keresgél egy turista, talán vonzó lehet, ha korlátlan „mozifogyasztás” is jár a szobához.

IMG_3505 (Small)
Itt lesz a mozi „főhadiszállása”, az iroda.

Tehát nem csak magára a mozira építi a jövőt…
Ha két éve csak a moziteremről tárgyaltam volna a várossal, akkor nem merek belevágni. Így azonban látok benne fantáziát. Maga a moziterem egyébként nincs olyan veszélyes állapotban. (Mozifilmes szakemberek mérték fel a terem akusztikáját és hangszigetelését.) Tagjai vagyunk a Mozit Működtetők Társulásának, és rengeteget tanultam tőlük. Úgy szintén sokat köszönhetek a régi mozi munkatársainak: aranyosak és lelkesek, rengeteget tudnak a szakmáról, és alig várják, hogy ismét peregjen a film. Rajtuk kívül komoly segítséget nyújtott a galántai mozi igazgatója – aki az ország egyik legjobbnak minősített filmszínházát vezeti. De térjünk vissza a lényegre: hogy milyen is lesz az új mozi? Mindenképpen 3D-és. És amitől abszolút különleges: egyedi karosszékekkel várjuk majd a látogatókat.

IMG_3528 (Small)
A moziteremben hamarosan új kárpitot kap; a hangszigetelést csak három helyen kell kijavítani.

Más mozikban is vannak fotelek…
De nem ilyenek! Bátran állíthatom, hogy ilyen nincs sehol: egyedi tervezésű, kifejezetten a számunkra készül. Abból indultam ki, hogy ha az ember leül egy moziban, egy idő után azon kapja magát, hogy nem tudja hova tenni a karját. Ezért széles karfákkal ellátott, fejtámlás, extra kényelmes karosszékeket terveztünk… Itt látható a prototípusa: kárpittal lesz bevonva, a karfánál pedig bőrrel. Lesz rajta pohártartó, sőt, a hátulján fogas a kabátnak (mert azt is utálom, amikor a sötét moziban botladozom mások holmijában). Éppen ezért a 400 helyett csak 200 férőhelyes lesz az új mozi. A fő szempont a kényelem!

IMG_3530 (Small)
Az extra kényelmes fotel prototípusa. Kárpittal lesz bevonva, a karfánál pedig bőrrel.

Mit tesznek a régi széksorokkal?
Sajnálom kidobni őket. Néhány darabot megtartunk nosztalgiából. A többit pedig nagyon szívesen elajándékozzuk!!! Ha valamelyik környékbeli kultúrháznak szüksége lenne rá, jelentkezzenek! De visszatérve a földszinthez: az előcsarnok mellett található egy folyosó: itt kisebb kávézót alakítunk ki. (Természetesen az előcsarnokban árulunk majd pattogatott kukoricát és üdítőt.)

Milyen filmeket fognak vetíteni?
Szlovák és magyar filmeket is. A törvények szerint csak szlovák filmforgalmazóktól kérhetünk mozgóképeket – de vannak magyar filmjeik, meséik is. Már az összes forgalmazóval kapcsolatban állunk. Az első hetekben-hónapokban ki fog derülni, Komáromban mire lesz kereslet. Ahogy körülnéztem az ország mozijaiban, meglepve tapasztaltam, mennyire eltérőek az igények. Nem csak a kommerszet szeretik az emberek. Van például olyan filmszínház Szlovákiában, ahol teljes operaelőadásokat vetítenek: mert abban a városban ez is érdekli a nézőket.

IMG_3523 (Small)
A mozi előcsarnoka – a legfontosabb munkákkal már készen vannak.

Három szintet már bejártunk. A negyedik lenne a pince? Erre nézve milyen tervei vannak?
Hatalmas pincénk van, de nem egy nagy helyiségről beszélünk, hanem több kisebbről. Úgy gondolom, zajos klubéletet lehetne itt kialakítani. Például nagyon sok amatőr zenekar van Komáromban, akik nem tudnak hol próbálni… Miért ne lehetnének itt próbatermek? De ez még a jövő zenéje. Először az előbbi három szintre koncentrálok, szeretném mielőbb befejezni a felújítást, és beindítani a panziót és a mozit. A pincét ezek után is fel lehet újítani.

Nem beszéltünk még a piszkos anyagiakról…
Két évvel ezelőtt fogalmam se volt róla, mibe vágtam a fejszémet. Hogy mennyibe is kerül egy mozi… Úgy kaptam meg az épületet, hogy 100 ezer eurót az épületre kell költenem. Ettől egy kicsit több lesz: előreláthatóan 160 ezer euróra fognak rúgni csak az épületfelújítási költségek.
Külön tétel maga a moziterem, a vetítéshez szükséges technikával együtt. Erre összesen 140 ezer eurót kell költeni. Szerencsére egy sikeres pályázatnak köszönhetően az audiovizuális alaptól 30 ezer eurót nyertünk, amit fény- és hangtechnikára fordíthatunk. Összesen tehát 270 ezer euróba kerül a számomra a mozi… De nem bánom. Ez az én vállalkozásom rizikója: bevállaltam, hát legyen. Az az igazság, hogy hiszek benne. Bízok abban is, hogy az épület négy szintjén folyó vállalkozások együttesen behozzák a pénzem, és hiszem, hogy a Komáromi mozi a térség egyik legszínvonalasabb filmszínháza lesz.

Hübschné Dráfi Anikó, Fotó: Angyal Gábor

Nézze meg további fotóinkat a felújításról! 

IMG_3488 (Small)
Itt a második emeleti, utcára néző terasz látható.

IMG_3549 (Small) IMG_3536 (Small) IMG_3533 (Small) IMG_3529 (Small) IMG_3526 (Small) IMG_3521 (Small) IMG_3513 (Small) IMG_3511 (Small) IMG_3501 (Small) IMG_3495 (Small) IMG_3493 (Small) IMG_3490 (Small) IMG_3484 (Small) IMG_3482 (Small) IMG_3502 (Small) IMG_3550 (Small)