Város 2019. 04. 29.

Lehullt a lepel: kiderült, mit jelent a 480!

Április 26-án a városháza kistermében sajtótájékoztatót tartottak Komárom város vezetése, valamint a KompAkt civil szervezet képviselői. A sajtótájékoztató témája a „480“ elnevezésű kampány beharangozása volt. A kampány szakmai hátterét a KompAkt biztosítja, míg kreatív részével a 22MEDIA járult hozzá.

A kampány megnevezése arra utal, hogy az Európai Unióban egy ember egy évben 480kg szemetet termel. A kampány elsődleges szerepe az, hogy felhívja a figyelmet a környezettudatos gondolkodáson kívül a kevesebb szemeteléssel illetve a hulladék osztályozásával elérhető jelentős költségmegtakarításra is.

Komárom város jelenleg 16 000 tonna hulladékot termel, aminek a szakemberek szerint akár 80-90% osztályozható lehetne. Az osztályozott hulladék újra hasznosítható. Ezen kívül az osztályozott hulladék elszállítási kezelése nem kerül költségbe, míg az osztályozatlané jelentős kiadással jár. Az idei évtől az illetékes minisztérium egy külön díjat is fizettet a községekkel a válogatlan hulladék mennyisége alapján, ami Komáromnak idén 84 ezer euró plusz kiadást jelent, jövőre pedig meghaladhatja a 150 ezer eurót. Mindez a hulladékgazdálkodás általános kiadásain túl, amely meghaladja az egy millió eurót és a lakossági befizetések mellett még jelentős összeggel hozzájárul a város.

Keszegh Béla, Komárom polgármestere elmondta, hogy összefogással nemcsak szebb, modernebb és tisztább lehetne Komárom, de a tudatos hulladékgyűjtéssel illetve a hulladéktermelés csökkentésével megspórolt összeget hasznosabb, értelmesebb célokra is fordíthatná a város.

városi hivatalból eltávolítottak minden műanyagot, a fesztiválokon szerződés kötelezi a szolgáltatókat, hogy komposztálható eszközöket használjanak. A város 160 000 eurót különített el a költségvetésből konténerállomások, kukák felújítására, pályázatot készít elő városi komposztáló telep létesítésére, 2000 euróval támogatja az alapiskolákat, hogy felszerelést vásároljanak a szelektálás feltételeinek kialakításához, és egy másik alapból közösségi kertek építésére ösztönözik őket. A város egy 1,4 milliós pályázati anyagot készít elő, melynek célja egy városi komposztáló kialakítása Gadócon.

A kampány részletei a https://www.480.sk/ honlapon találhatóak, ahol egész évi cselekvési terv lesz lekövethető: oktatás, tájékoztatás, hasznos tippek az életmód váltásra, és a hulladék mennyiségének csökkentésre. Komárom város ennek minden lehetőségét biztosítani fogja.

A kapcsolódó videó: