Város 2017. 10. 17.

Lezajlott az új Duna-híd építésének ünnepélyes megnyitója

A mai napon, 14:00-ás kezdéssel tartották meg az új Duna-híd építésének ünnepélyes nyitórendezvényét a Monostori erőd Dunai-bástya, kikötői fogadóterénél. Az eseményen Orbán Viktor és Robert Fico is beszédet mondott.

Az új, 5 nyílású, 600 méter hosszú acélhíd várható átadása 2019 telén valósul majd meg. A vasúti híd közelségébe tervezett híd nemcsak átkelési lehetőséget fog biztosítani a tehergépkocsik számára Magyarország és Szlovákia között, de a városok elkerülésével várhatóan nő majd a forgalombiztonság és gyorsul majd a közlekedés is.

A megnyitón elsőként Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke mondott beszédet. Felszólalásában kifejezte optimizmusát a közös munkával kapcsolatban a jövőre nézve, és visszaemlékezett a párkányi Mária Valéria híd újjáépítésére, mely szintén a két ország együttműködésének köszönhetően valósult meg évekkel ezelőtt. Beszédének végén elmondta, reméli, hogy az új híd szimbólumként szolgál majd arra, hogy Európa nyitva tartja belső határait, míg a külsőket megvédi.

 

Szlovákia miniszterelnöke, Robert Fico szerint korábban soha nem voltak olyan jók a szlovák-magyar kapcsolatok, mint most, és az új Duna híd jelképe lehet annak, hogy ezeknek a kapcsolatoknak a jobbá tételét mindkét fél komolyan veszi. A szlovák kormányfő beszédében felidézte: a jelenlegi híd még az Osztrák-Magyar monarchia idejében épült. Kijelentette: bízik benne, hogy az új híd, amelyet most a magyarok és a szlovákok közösen felépítenek, legalább annyi ideig szolgál majd, mint az, amelynek a feladatait átveszi.

(Szia Komárom, mti)