Kultúra Dél-komárom 2021. 11. 09.

Libazsíros kenyérrel várnak Szőnyben Márton-napján!

Márton-napjához rengeteg hagyomány, népszokás kötődik. Csütörtök délután 16 órától a Szőnyért – Molajért Tanácsadó Testület szervez különleges programot a Kemencés Házban (Szőny, Kossuth utca 81-83.)

A neves dátum a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak régen a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani. A lakmározásnak kedvezett az is, hogy a hagyomány szerint ilyenkor nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozta. Novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal, mert a rigmus szerint: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. Szokás volt, hogy a liba húsából, különösen a hátsó részéből, küldenek a papnak is, innen ered a „püspökfalat” kifejezés.

A Márton-napi lúdvacsora után „Márton poharával”, vagyis a novemberre éppen kiforrott újborral szokás koccintani. Úgy tartották, a minél több ivással egyre több erőt és egészséget töltenek magukba. A bor és a liba néha össze is kapcsolódott, német nyelvterületen a 12. században a Márton-napi ludat „szüreti vagy préslibának” is nevezték.

Nos étel-italból, hagymás libazsíros kenyérből ezúttal sem lesz hiány! November 11-én 16.00 órakor a szőnyi Petőfi Sándor Művelődési Ház elől indul a lámpás menet, hogy aztán a tűzzsonglőr bemutatóval tarkított sokadalom végül a Kemencés Ház udvarára érve egyen, igyon, táncoljon amíg a jókedv tart!

További információ:
e-mail: info.kemence@gmail.com
Tel: 06-70-774-11-11
Facebook