Kultúra Dél-komárom 2022. 11. 08.

Márton napra készül Szőny apraja-nagyja

Idén ismét megrendezi hagyományos Márton-napi programját a Szőnyért Molajért Tanácsadó Testület. Az esemény november 11-én, pénteken 17 órakor kezdődik.

– Ezúttal is Hősök terén lesz a gyülekező, ide várjuk a lámpásokkal családokat! Innen átsétálunk a Kemencés házba, ahol aztán számos kulturális program várja az érdeklődőket. Fellépnek a Móra iskola táncos lábú diákjai, a Szőnyi Citerazenekar, valamint a Garabonciás Néptáncegyüttes is készül egy kis bemutatóval. Éhen bizonyosan nem maradunk idén sem, hiszen a jól bevált libazsíros kenyér, a Szőnyi Színes Óvoda kollégái által készített hagymasaláta, valamint a forró tea ezúttal sem maradhat el – nyilatkozta Schmelczné Bajmóczi Ildikó, a Kemence Hagyományőrző Gasztro-kulurális és Közösségfejlesztő Egyesület elnöke.

A rendezvény ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Tours-i Szent Márton ünnepnapjához, november 11-hez számos népszokás, néphit kapcsolódik Magyarországon.

A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal.

A római időkben november 11. a téli évnegyed kezdő napja volt, ekkor az új termésből és az újborból tartottak nagy lakomát. Általában ludat, vagyis a hadisten, Mars szent madarát fogyasztották, ami latinul „avis Martis” (Mars isten madara). Ebből lett népies szófejtéssel „Márton madara”.

Szent Mártont már a honfoglalás előtt tisztelték Pannóniában. A hagyomány szerint Márton álmában segítette Szent Istvánt és az országot, ezért Szűz Mária után Tours-i Szent Márton lett Magyarország patrónusa.