Régió 2016. 09. 23.

Lovak fertőző kevésvérűsége – tájékoztató a lótenyésztőknek

Szlovákia területén 2016 július 27.-én laboratóriumilag először lett diagnosztizálva a lovak fertőző kevésvérűségének primáris – elsődleges góca. A betegséget egy nem bejegyzett lónál diagnosztizálták Veľké Lovce (Nagylóth) községben az érsekújvári  járásban egy magántenyésztőnél.

A betegség lehet heveny – akut – lefolyású, vagy idült – krónikus is, klinikai tünet nélkül. A leggyakoribb klinikai tünetek közé tartozik a magas láz, vérszegénység, testtömeg veszteség, csökkent teljesítőképesség és néha elhullás. A fertőzést terjeszthetik vérszívó rovarok, terjedhet továbbá fertőzött állatok vérével, lószerszámmal, takarmánnyal, nemi úton és átviheti a betegséget a gondozó személyzet is. A fertőzött egyedet a gócban elpusztítják és betiltásra kerülnek a gócban mindennemű ló szállítások, beleértve a versenyeket, kiállításokat, vásárokat stb.
A betegség terjedésében a legnagyobb veszélyt a nem bejegyzett – regisztrált tenyészetekből származó ismeretlen egészségügyi státuszú (nem kivizsgál állatok), nem bejegyzett – regisztrált lovak jelentik. Ezt példázza a fenti eset is. Mindez ellenére a lovak fertőző kevésvérűsége Szlovákia területén biztonságos felügyelet alatt van.
A Komáromi Regionális Állategészségügyi és Élelmezésügyi Felügyelet (továbbá „Komáromi RÁÉF”) a Szlovák Köztársaság Országos Állategészségügyi és Élelmezésügyi Felügyelet (továbbá „Szlovák OÁÉF”) rendelkezése alapján elkezdte az ellenőrzéseket a lovak és lófélék identifikálására – jelölésére és bejegyzésére – regisztrálására vonatkozóan.

Figyelmeztetünk minden lótenyésztőt, hogy a nem bejegyzett állattartó fizikai személyre és jogi személyre bírság szabható ki 300 euróig, illetve 3 500 euróig.
A lovak fertőző kevésvérűsége szlovákiai előfordulásával kapcsolatban a Szlovák OÁÉF módosította az állatvédelmi előírásokat az ország területére. Elrendelte a kötelező diagnosztikai akciók keretében – amelyeket a tenyésztő térít – miszerint minden hat hónapnál idősebb lovat és lófélét amelyik az elmúlt három év folyamán legalább egyszer nem volt laboratóriumilag kivizsgálva a lovak kevésvérűségére a 2016-os év végéig folyamatosan ki kell vizsgálni. Ezen rendelkezés betartását a Komáromi RÁÉF folyamatosan ellenőrzi.

MVDr. Štefan Miholics
Komáromi Regionális Állategészségügyi és Élelmezésügyi Felügyelet igazgatója s. k.

Fénykép: illusztrációs kép

Szólj hozzá!